Riziko houbové infekce z některých potravin, zvláště pro imunoalterované pacienty


The Risk of Fungal Contamination of Food Distributed in Hospitals for Immunocompromised Patients

The aim of our study
was the evaluation of fungal contamination of food distributed in hospitals to the immunocompromised patients.97 samples of 10 sorts of frnit, 100 samples of 17 sorts of cheeses and 56 samples of 11 sorts of smoked meat products were investigated by cultivation on Sabourand's agar at 25 °C for 10 days.The yeasts (Candida, Trichosporon, Saccharomyces, Rhodotorula, Aureobasidium) were found in 82% of frnit, in 13% of cheeses and in 46% of smoked meat products.The filamentous fungi (Cladosporium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Mucor and Hehninthosporium) were found on all samples of frnit, in 44% of cheeses and in 3 % of smoked foods.Our results show that the fungal contamination of the investigated food is not negligible.The isolated strains are agents of candidoses, phaeohyphomycoses, mucormycoses and aspergilloses and can kill immunocompromised patients.

Key words:
yeasts - filamentous fungi - frnit - cheeses - smoked meat - immunocompromised patients.


Autoři: A. Tomšíková
Působiště autorů: Mikrobiologický ústav LF UK Plzeň
Vyšlo v časopise: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. , 2002, č. 2, s. 78-81
Kategorie: Články

Souhrn

Účelem naší studie bylo zhodnocení houbové kontaminace některých potravin, které dostávají pacienti, zvláště imunoalterovaní, v nemocnicích. Vyšetření bylo provedeno na 97 vzorcích 10 drnhů ovoce, na 100 vzorcích 17 drnhů sýrů a na 56 vzorcích 11 drnhů uzenin kultivací na Sabouraudově agarn při 25 °C po 10 dní.Na 82 % ovoce byly nalezeny kvasinky (Candida, Trichosporon, Saccharomyces, Rhodotorula, Aureobasidium). Vláknité plísně byly nalezeny na všech vzorcích (Cladosporium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Mucor, Helminthosporium), 38 % vzorků sýrů bylo negativních, ve 13 % byly zjištěny kvasinky, ve 44 % vláknité houby a v 5 % obojí.54 % vzorků uzenin bylo negativních, Candidy byly zjištěny ve 14 %, Saccharomyces sp. ve 32 %, vláknité houby ve 3 % a obojí v 10 %.Výsledky ukazují, že houbová kontaminace vyšetřovaných potravin není zanedbatelná. Zjištěné drnhy hub jsou původci kandidóz, phaeohyphomykóz, mukormykóz a aspergilóz, které mohou zabít imunodefektní pacienty.

Klíčová slova:
kvasinky - vláknité houby - ovoce - sýry - uzeniny - imunoalterovaní pacienti.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Infekční lékařství Mikrobiologie

Článek vyšel v časopise

Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie


2002 Číslo 2

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Diabetická neuropatie a její léčba
nový kurz
Autoři: MUDr. Michal Dubský, Ph.D.

Mnohočetný myelom: Úvodní léčba netransplantovatelných pacientů
Autoři:

Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Hypersenzitivita dentinu jako příznak poškození tvrdých zubních tkání
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se