#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Autoři: prim. MUDr. Škoda Ondřej, Ph.D.
Působiště autorů: Neurologické oddělení, Nemocnice Jihlava
Vyšlo v časopise: CMP jour., 4, 2022, č. 1, s. 5
Kategorie: Editorial

Vážené a milé čtenářky, vážení a milí čtenáři,


dovolte mi, abych Vás jménem redakční rady našeho časopisu srdečně pozdravil v roce 2022. Prožíváme všichni poněkud neklidné období, kdy se klasické představy o dosažené lidské převaze nad přírodou částečně korigují. Tento proces je provázen zrychlenou digitalizací a přesuny komunikace „on-line“, sociální deprivací, polarizací lidských postojů i projevy intolerance. Doufejme, že letošní rok nám alespoň z hlediska pandemie ukáže přinejmenším pověstné světlo na konci tunelu, se kterým se už klidněji usíná.

Tím více si vážím skutečnosti, že jsme podle trendů čtenosti svědky stále se zvyšujícího zájmu o náš odborný časopis, který je určen především všem bojovníkům proti cévním mozkovým příhodám napříč medicínskými odbornostmi. Je to jistě nejen tím, že „mrtvice je stálice“, ale také proto, že naše „iktologické šiky“ zůstávají i v této době svorné.

A na co se můžete těšit v aktuálním vydání CMP Journalu, které právě máte v ruce nebo ve své elektronické schránce? 

„Zachovávej řád a řád zachová tebe,“ řekl kdysi Aurelius Augustinus (jinak též svatý Augustin). V našich poměrech představuje tento obecně platný pořádek Věstník Ministerstva zdravotnictví ČR týkající se organizace péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou, na jehož tvorbě jsme se sami významně podíleli. Jeho důležitou součástí je zejména triáž určující závazný postup v přednemocniční i nemocniční fázi zdravotní péče – právě tato část byla loni aktualizována a částečně přepracována. Přehled nejdůležitějších změn a aktuálních pravidel z pohledu přednemocniční péče Vám představí první z nabízených článků.

Probíhající analýzy dat z registru RES-Q a z údajů Kanceláře zdravotních pojišťoven ukazují, že poskytování diagnostické a léčebné péče o pacienty s CMP ve specializovaných centrech má lepší výsledky než v ostatních zdravotnických zařízeních (zejména těch bez neurologického oddělení). Svou podstatnou roli v tom jistě hraje znalost a dodržování postupů založených na vědecké evidenci, jež jsou shrnuty v odborných doporučeních vydávaných European Stroke Organisation (ESO) a u nás cerebrovaskulární sekcí České neurologické společnosti ČLS JEP. Komentovaný výběr z aktuálních guidelines Vám nabídne další článek v tomto čísle. Ti z Vás, kteří je už dobře znají, si mohou při čtení vzpomenout na latinské přísloví: „Repetitio est mater studiorum…“ 

V podobném duchu Vás osloví i závěrečný příspěvek shrnující základní desatero sekundární prevence CMP pro praktické lékaře a kardiology. Na tento souhrnný návod budou v budoucnu navazovat dílčí podrobnější výklady.

Milí přátelé iktové péče, přeji Vám vše dobré a mnoho inspirativních chvil při četbě aktuálního čísla CMP Journalu.

Za redakční radu
Ondřej Škoda


Štítky
Interní lékařství Kardiologie Neurochirurgie Neurologie Radiodiagnostika Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

CMP journal

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#