#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodník


Autoři: doc. MUDr. Aleš Tomek, Ph.D., FESO
Působiště autorů: Neurologická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha
Vyšlo v časopise: CMP jour., 1, 2018, č. 1, s. 4
Kategorie: Editorial

Léčba ischemické cévní mozkové příhody se v posledních pěti letech dramaticky změnila. Od naprostého nihilizmu počátku 90. let, kdy jedinou léčbou byla výživa, léčba edému mozku a následná rehabilitace, mají dnes naši pacienti velmi významnou šanci se úplně uzdravit díky rekanalizační léčbě i při uzávěru velké mozkové tepny. Aby se však naši pacienti uzdravili, musí zafungovat v každém jednotlivém případě a v každou denní dobu kompletní řetězec přežití. CMP už dávno přestala být doménou neurologických nebo interních lůžkových oddělení nemocnic a stala se vzorným příkladem mezioborové spolupráce, která navíc podle všech indikátorů kvality péče opravdu funguje a pacientům pomáhá.

Pokud uvažuji o komplikovaném pacientovi, může a musí se dnes na péči o něj podílet tým i několika desítek lidí, sester, laborantů a lékařů s více než deseti odbornostmi – záchranář, urgentista, neurolog, radiolog, intervenční radiolog, anesteziolog, neurochirurg, kardiolog, internista, rehabilitační lékař, fyzioterapeut, logoped, ergoterapeut, sociální pracovník a mnoho dalších.

CMP journal, který právě otevíráte, by chtěl právě této mezioborové komunikaci pomáhat. Každá naše odbornost má svůj vlastní český časopis, ale asi nikdo z nás nečte jiný než ten svůj. V našem novém časopise byste měli najít články autorů i těch ostatních spolupracujících odborností.

Ústav zdravotnických informací a statistiky publikuje každý rok přehled zemřelých v ČR. V roce 1995, kdy byla vydána první publikace potvrzující intravenózní trombolýzu jako účinnou léčbu, byla CMP příčinou úmrtí 18 137 obyvatel ČR. V posledním publikovaném roce, tedy 2016, kdy už pátým rokem existovala fungující síť iktových center a rekanalizační léčba byla standardem, zemřelo na CMP jen 8 795 osob. To je neuvěřitelný pokles na 48,5 % za 20 let. Myslím, že v posledních letech je jen málo nemocí, kde by došlo k tak markantnímu a jasnému poklesu mortality. Doufám, že tento trend bude i nadále pokračovat a že CMP journal se na něm bude podílet!

Aleš Tomek


Štítky
Interní lékařství Kardiologie Neurochirurgie Neurologie Radiodiagnostika Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

CMP journal

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#