#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva z konání 17th European Urology Residents Education Programme (EUREP)


Autoři: Kristýna Dukátová
Působiště autorů: Urologická klinika 3. LF a Thomayerovy nemocnice, Praha
Vyšlo v časopise: Ces Urol 2019; 23(4): 356-358
Kategorie: Informace

Letošní, již sedmnáctý ročník akce European Urology Residents Education Programme, zkráceně EUREP, připadl na datum 6.–11. září 2019. Již tradičně se tento vzdělávací program pro rezidenty konal v Clarion Congress Hotelu ve Vysočanech. EUREP se již tradičně pravidelně koná v Praze, a to již od roku 2003.

V úvodním proslovu nám zástupce European School of Urology (EUS) prof. E. Liatsikos řekl, že toto je to nejlepší, co nám EAU (European Association of Urology) jako rezidentům nabízí. Po absolvování této akce s ním musím naprosto souhlasit a také všem rezidentům před přípravou na atestaci účast doporučit.

Tento šestidenní maraton kvalitních přednášek, který doslova proběhl veškerou urologickou tématiku, přes nádorová onemocnění, funkční urologii, dětskou urologii, litiázu, andrologii, infekce až k traumatům, byl vyčerpávající, avšak dle mého názoru zároveň i nejpřínosnější akcí v období rezidentury.

Tato akce je pořádaná EAU a sponzorovaná firmou Olympus. Máte tedy zajištěné ubytování, stravu i doprovodný společenský program zdarma. Jediné, co si budete muset zaplatit, je doprava. Vyžadována je však pravidelná docházka na celý den, která je formou podpisu kontrolována dvakrát denně. Jednou zhruba hodinu po začátku přednášek a podruhé hodinu před ukončením. Každý den tedy bylo v přednáškových místnostech zcela obsazeno.

Přednášející EUREP<br>
Fig. 1. Teachers of EUREP
Obr. 1. Přednášející EUREP
Fig. 1. Teachers of EUREP

Součástí akce je díky firmě Olympus i praktický výcvik, který se koná po celou dobu trvání EUREPu v ranních či večerních hodinách dle rozpisu. Na výběr bylo z laparoskopie, ureterorenoskopie či transuretrální resekce.

Všichni rezidenti jsou rozděleni do pěti skupin, do jednotlivých místností, ve kterých strávíte celých šest dní. Naopak přednášející se střídají a kolují dle předem určeného programu. Pouze jeden den přednášek je rozdělen do dvou dnů. Tedy strávíte na přednáškách jen půl dne (to snad abychom si my, posluchači a zároveň i přednášející, trochu odpočinuli).

První den má každý na stole připravené poslední vydání Pocket Guidelines a při registraci obdrží na každý den knížku s jednotlivými moduly, kde jsou vytištěné prezentace. Do nich si stačí už jen vpisovat poznámky z přednášek.

EUREP je určen pro rezidenty v posledním roce jejich předatestační přípravy. Letos nás (českých a slovenských) rezidentů bylo jedenáct (viz foto).

prof. Hora a čeští rezidenti<br>
Fig. 2. prof. Hora and Czech participants
Obr. 2. prof. Hora a čeští rezidenti
Fig. 2. prof. Hora and Czech participants

Zájem o akci ze strany rezidentů je veliký, proto je nutné se přihlásit včas. Mluvím z vlastní zkušenosti, s přihlášením jsem otálela a na seznam přijatých rezidentů se dostala pouze díky náhodě, kdy se někdo z přijatých odhlásil. Jsem za to vděčná. Registrace začíná většinou již v lednu. Potřebujete k ní osvědčení od vedoucího pracoviště, že jste v posledním roce své předatestační přípravy, a kopii pasu. S výhodou k přijetí je nejen včasné přihlášení, ale také sbírání bodů díky vyplňování otázek pod vybranými články European Urology. Poté již jen čekáte na email, zdali jste byli přijati.

EUREP však není jen o množství odborných informací, které se snažíte vstřebat, ale také o společenských akcích a poznávání nových lidí. Již pravidelné coffee breaky a hodinu a půl trvající pauza na oběd v Clarion Hotelu vám dává možnost seznámit se s ostatními rezidenty z jiných zemí. V neděli večer se pak koná karaoke a BBQ večer v Letenském zámečku. Dále se již pravidelně koná i večeře dle národností, v čele s přednášejícími z vaší země. U nás byl jediným zástupcem prof. M. Hora z Plzně.

Co víc říct o EUREPu? Jedná se o šestidenní intenzivní průlet skrz urologickou problematiku, která je přednášena a diskutována předními odborníky v urologii. Zároveň se jedná o akci, kde poznáte nové lidi. Dle mého názoru se jedná o jednu z nejzajímavějších a nejpřínosnějších akcí, kterou můžete jako rezident absolvovat.

Proto doufám, že i příští rok bude mít několik rezidentů z českých a slovenských řad možnost se zúčastnit této podařené akce.

Praha, 16. 9. 2019

Kontaktní adresa:

MUDr. Kristýna Dukátová

Urologická klinika 3. LF a Thomayerovy nemocnice

Vídeňská 800,

140 59 Praha 4 – Krč

e-mail: kristyna.dukatova@ftn.cz

Střet zájmů: Žádný.

Foto: prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D.

Prohlášení o podpoře: Autorka prohlašuje, že zpracování článku nebylo podpořeno farmaceutickou firmou.


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#