#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Příspěvek k posuzování specifické věrohodnosti výpovědi v případu pohlavního zneužívání


Consideration of Specific Credibility of Statement in Case of Sexual Abuse

Sexual abuse is quite a frequent case solved by the criminal procedure authorities with participation of experts in the fields of psychiatrics and psychology (3). In 2004, a total of 790 cases were solved in the Czech Republic, as the statistics of the Police of CZ say. These cases were reported either by the victims or by their parents, doctors, teachers and friends.

However, in most of the cases there are not any provable physical evidences, e.g. gynaecological, paediatric or surgical findings, that would confirm sexual abuse as such. Cases with clear medical findings are rather exceptional. From the practice it is apparent that many cases of pre-pubescent and pubescent victims are very complicated and single interview or examinations are not sufficient. The article refers to the case when professional examinations helped during repeated investigations and interviews with time delay.

Key words:
sexual abuse, specific credibility, psychological examination.


Autoři: V. Lukeš
Působiště autorů: Psychologické pracoviště Policie ČR, České Budějovice vedoucí psycholog PhDr. Mgr. V. Lukeš
Vyšlo v časopise: Čes. a slov. Psychiat., 101, 2005, No. 7, pp. 371-379.
Kategorie: Sdělení z praxe

Souhrn

Pohlavní zneužívání je poměrně častou kauzou, kterou řeší orgány činné v trestním řízení při účasti znalců odvětví psychiatrie či psychologie (3). V roce 2004 bylo dle statistik Policie ČR řešeno v rámci republiky celkem 790 případů, které zveřejnili bud’ oběti nebo rodiče, lékaři, učitelé a přátelé obětí.

Ve většině případů však chybí průkazný fyzický nález gynekologický, pediatrický a chirurgický, který by potvrzoval událost jako takovou. Kauzy s jasným lékařským nálezem jsou spíše výjimečné. Z praxe je patrné, že řada kauz prepubertálních a pubertálních obětí je velmi komplikovaná a jednorázové vyslechnutí či vyšetření je nedostačující. V článku referujeme o případu, kdy se osvědčila realizace odborného zkoumání při opakovaných vyšetřeních a rozhovorech v časovém odstupu.

Klíčová slova:
pohlavní zneužívání, specifická věrohodnost, psychologické zkoumání.


Štítky
Adiktologie Dětská psychiatrie Psychiatrie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská psychiatrie

Číslo 7

2005 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#