#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zkušenosti s násilím a sexuálním zneužívánímu komerčních sexuálních pracovnic


Experience with Violence and Sexual Abuse in CommercialSexual Female Workers

The examination of 119 commercial sexual female workers revealed the occurrence of sexual abuseand sexual and non-sexual violence in case history of the respondents. The obtained results indicatethat commercial sexual female workers form a population group, which is highly endangered withsexual and non-sexual violence. The high risk of becoming a victim of sexual and non-sexual violenceis encountered by the prostitutes in their personal life as well as in the professional area (rape intheir personal life was detected in 28.6% of the group, rape in their occupational activity in 17.6%,non-sexual violence at work even in 51.3%). The prostitutes also encountered more than two-foldhigher sexual abuse up to 15 years of age (21.1%) than that in the general population. The sexual abuseas well as rape was only exceptionally reported to the police. The reluctance to report sexual offencecould lay in the fact than more than a half of the sexual abuses (same rate in general population) wascommitted by their related people. Likewise, in cases almost in half of the of sexual aggression thehusband or partner of the victim was the offender.

Key words:
prostitutes, sexual abuse, sexual aggression.


Autoři: M. Zikmundová;  P. Weiss
Působiště autorů: Rozkoš bez rizika, Praha, ředitelka PhDr. H. Malinová, CSc. Sexuologický ústav 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta doc. MUDr. J. Zvěřina, CSc.
Vyšlo v časopise: Čes. a slov. Psychiat., , 2004, No. 1, pp. 9-12.
Kategorie: Články

Souhrn

Souhrn:
Autoři na základě zaměřeného vyšetření 119 komerčních sexuálních pracovnic zjišťujívýskyt sexuálního zneužití a sexuálního i nesexuálního násilí v anamnéze respondentek. Získanévýsledky svědčí o tom, že komerční sexuální pracovnice tvoří skupinu obyvatelstva vysoce ohroženousexuálním i nesexuálním násilím. S vysokým rizikem stát se obětí sexuálního i nesexuálního násilí seprostitutky setkávají jak v osobním životě, tak i v profesní oblasti (znásilnění v soukromém životěbylo zjištěno u 28,6 % souboru, znásilnění při výkonu profese u 17,6 %, nesexuální násilí v prácidokonce až u 51,3 %). Mezi prostitutkami je ve srovnání s obecnou populací žen více než dvojnásobnývýskyt i těch, které uvedly sexuální zneužití ve věku do 15 let (21,1 %). Jak sexuální zneužití taki znásilnění bylo oznámeno na policii pouze výjimečně. Příčinou této neochoty k oznamovánísexuálních deliktů může být zjištěná skutečnost, že téměř polovina sexuálních zneužití (u prostitutekpodobně jako v obecné populaci) byla spáchána příbuzným, a podobně i v případech sexuální agresebyl téměř v polovině případů pachatelem manžel nebo partner oběti.

Klíčová slova:
prostitutky, sexuální zneužití, sexuální agrese.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Dětská psychiatrie Psychiatrie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská psychiatrie


2004 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#