#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Znalecké posuzování platnosti závěti


Expert Evaluation of the Validity of a Testament

Evaluation of the validity of a testament is one of the most difficult expert activities as it is notpossible to examine clinically the deceased and because of inadequate or completely lackingmedical documentation. The competence to write a testament is doubtful in the case of a seriousmental disorder such as psychotic disease, obvious dementia or psychopathological symptomsassociated with prolonged exhausting somatic disease with the development of pathologicallyenhanced suggestibility. The latter is demonstrated by the authors on the example of an elderlyman who as a result of serious somatic affection succumbed to the intense psychic pressure of hisattending assistant and bequeathed to her under the influence of her untruthful information hisextensive property. The second case-record draws attention to the importance of psychiatricdocumentation. In the described case its non-existence made the court accept the validity of thetestament written by the deceased who, beyond doubt, suffered from a psychotic disorder.

Key words:
legal competence to write a testament, pathologically enhanced suggestibility, dementia,exhausting somatic disease, importance of medical documentation.


Autoři: P. Pavlovský;  L. Šrutová
Působiště autorů: Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta prof. MUDr. J. Raboch, DrSc.
Vyšlo v časopise: Čes. a slov. Psychiat., , 2003, No. 2, pp. 106-109.
Kategorie: Články

Souhrn

Posuzování platnosti závěti patří k nejobtížnějším znaleckým úkonům pro nemožnostklinicky vyšetřit zůstavitele a pro nedostatečnou nebo úplně chybějící zdravotnickou dokumentaci.Způsobilost k sepsání závěti je zpochybněna přítomností vážné duševní poruchy ve smyslupsychotického onemocnění, zřetelné demence nebo psychopatologických příznaků doprovázejícíchdlouhotrvající vyčerpávající somatické onemocnění, jež napomáhá rozvoji chorobně zvýšenésugestibility. Tu autoři dokumentují na případě staršího muže, který v důsledku těžkého tělesnéhopostižení podlehl intenzivnímu psychickému nátlaku své „pečovatelky“ a odkázal jí pod vlivemjejích lživých informací svůj rozsáhlý majetek. Druhá kazuistika upozorňuje na důležitost psychiatrickédokumentace; v daném případě její neexistence vedla soud k uznání platnosti závěti pořízenézůstavitelkou, jež nepochybně trpěla psychotickou poruchou.

Klíčová slova:
právní způsobilost k sepsání závěti, chorobně zvýšená sugestibilita, demence, vyčerpávajícísomatické onemocnění, důležitost zdravotnické dokumentace.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Dětská psychiatrie Psychiatrie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská psychiatrie


2003 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#