#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Humanin - nový peptid v etiologii Alzheimerovy nemoci


Humanin - a New Peptide in the Etiology of Alzheimer's Disease

A new compound termed humanin was recently detected by a group of scientists in Tokyo, Japan. Humanin is a 24 amino acid linear polypeptide (Met-Ala-Pro-Arg-Gly-Phe-Ser-Cys-Leu-Leu-LeuLeu-Thr-Ser-Glu-Ile-Asp-Leu-Pro-Val-Iys-Arg-Arg-Ala) that may protect neurony from the degenerative procesecs of Alzheimer's disease. The peptide contains a methionine residue in position 1 as well as a long hydrophobic series of leucines (residues 9-12), adjacent to the critical Cys. Finally, the C-terminus is characterized by a stretch of basic amino acids (Lys-Arg-Arg) in positions 21-23. The biological effect of humanin can be modified by the exchange of some amino acids. The necessary roles of CysB and Ser14 esere indicated, and the domain from Pro3 to Pro19 was responsible for the neuroprotective action of humanin, in which seven residues turned out to be essential. This neuropeptide is also a very useful drug for the six in animal models of learning and memory deficit. Synthetically prepared [G1y14]-humanin was 1000 times more potem than natural humanin in experiments on the scopolamine-induced impairment of shon-term memory in mice.

Key words:
humanin, neuropeptide, neuroprotection, Alzheimer's disease.


Autoři: J. Patočka;  J. Slaninová *
Působiště autorů: Katedra toxikologie, Vojenská lékařská akademie, Hradec Králové, vedoucí katedry prof. MUDr. J. Fusek, DrSc. Katedra radiologie, zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity, České Budějovice, vedoucí katedry doc. MUDr. L. Navrátil, CSc. Ústav organick *
Vyšlo v časopise: Čes. a slov. Psychiat., , 2002, No. 4, pp. 221-222.
Kategorie: Články

Souhrn

Humanin je lineární peptid o délce 24 aminokyselin (Met-Ala-Pro-Arg-Gly-Phe-Ser-CysLeu-Leu-Leu-Leu-Thr-Ser-Glu-Ile-Asp-Leu-Pro-Val-Lys-Arg-Arg-Ala), nalezený nedávno skupinou vědců v Tokyu, který může chránit neurony při degenerativních procesech u Alzheimerovy nemoci. Peptid obsahuje methioninový zbytek v pozici 1 a dlouhý hydrofobní úsek leucinů (pozice 9-12), sousedících s důležitým CysB. Na C-konci peptidu je řetězec bazických aminokyselin (Lys-ArgArg) v pozicích 21 až 23. Biologický účinek humaninu může být modifikován záměnou některých aminokyselin v jeho molekule. Je ale nezbytné zachovat CysB a Ser14 a doménu mezi Pro3 a Prols, v níž je sedm esenciálních aminokyselin. Humanin je vhodnou látkou pro studium procesu učení a paměti na živočišných modelech. Synteticky připravený [G1y14]-humanin byl 1000krát účinnější než přírodní humanin v pokuse na myších, u nichž byla narušena krátkodobá paměti účinkem skopolaminu.

Klíčová slova:
humanin, neuropeptid, neuroprotekce, Alzheimerovy nemoc.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Dětská psychiatrie Psychiatrie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská psychiatrie


2002 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#