#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Vladimír Přibáň.
Atlas chirurgické léčby mozkové ischemie


Autoři: M. Smrčka
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2010; 73/106(6): 750
Kategorie: Z odborné literatury

Dr. Přibáň je mezi neurochirurgy znám mimo jiné tím, že se dlouhodobě zabývá problematikou cévní neurochirurgie a v ní speciálně problematikou chirurgické léčby mozkové ischemie.


Základní chirurgické postupy, které s léčbou mozkové ischemie souvisejí, jsou karotická endarterectomie a extra-intrakraniální anastomóza. Technika těchto operací je samozřejmě dobře známa a je popsána v mnoha publikacích a monografiích. Nicméně obrázkový atlas, který by přehledně ukazoval jednotlivé kroky těchto operací, odhaloval různé triky v operačních postupech, znázorňoval i různé nuance, které mohou při těchto operacích nastat, doposud, alespoň v české literatuře, chyběl.

Kniha je psána velmi přehledně a názorně, dobrou češtinou, obrázky mají vysokou kvalitu. Také jednotlivé kroky těchto operačních výkonů jsou popsány logicky a přehledně.

Kniha se dělí na tři části. V první části se jedná o popis karotické endarterektomie, v druhé části se jedná o popis extra-intrakraniálního bypasu a třetí část se zabývá modelem experimentálního karotického end-to-side bypassu u potkana.

Právě to, že autor zahrnul do své publikace také tuto experimentální pasáž, znamená, že je publikace velmi vhodná, zvláště pro začínající mladé neurochirurgy, kteří se chtějí této operativě věnovat. Tito mladí adepti by měli začít právě v experimentu na laboratorních zvířatech a Atlas dr. Přibáně jim připravil výbornou „kuchařku“, jak s co nejmenším úsilím dosáhnout dobrých operačních výsledků.

Domnívám se, že tato publikace je velmi kvalitním a nápaditým příspěvkem do neurochirurgické literatury chirurgické léčby mozkové ischemie a v každém případě by měla být součástí knihovny každého neurochirurga.

Je to publikace především pro mladší kolegy, kteří se tuto techniku učí, ale může být nepochybně i inspirací pro všechny ostatní, kteří v ní mohou najít náměty pro vylepšení svých vlastních operačních postupů.

prof. M. Smrčka


Výsledky soutěže o ceny České neurologické společnosti za rok 2009

Cena ČNS za vynikající originální práci

Bednařík J, Vlčková-Moravcová E, Buršová S, Bělobrádková E, Dušek L, Sommer C. Etiology of small-fiber neuropathy. J Peripher Nerv Syst 2009; 14(3): 177–183.

Cena ČNS za vynikající krátké sdělení či kazuistiku

Jech R, Bareš M, Urgošík D, Černá O, Klement P, Adamovičová M, Růžička E et al. Deep brain stimulation in acute management of status dystonicus. Mov Disord 2009; 24(15): 2291–2292.

Hennerova cena ČNS pro mladé autory do 35 let za vynikající originální práci roku

Kemlink D, Polo O, Frauscher B, Gschlieser V, Högl B, Poewe W et al. Replication of restless legs syndrome loci in three European populations. J Med Genet 2009; 46(5): 315–318.

Cena ČNS za vynikající monografii či učební text a mimořádná cena ČNS nebyly uděleny.


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie
Článek Autizmy

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 6

2010 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#