#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzpomínka na profesora Meinharda Classena


Autoři: J. Špičák
Působiště autorů: Klinika hepatogastroenterologie, Transplantcentrum, IKEM, Praha
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2019; 73(6): 541-542
Kategorie: Dopis redakci

Je mi smutnou povinností vzdát tímto příspěvkem čest památce zcela mimořádné osobnosti profesora Meinharda Classena, který zemřel v říjnu tohoto roku ve Vídni. Má vzpomínka nebude mít charakter exaktní biografie, ale pokusí se vystihnout neobyčejně bohatý obsah této zcela výjimečné osobnosti, která ovlivnila světovou gastroenterologii, digestivní endoskopii a přímo i českou gastroenterologickou komunitu jako málokterá či vůbec žádná jiná.

Galavečer v rámci UEG 2004 v Praze ve Španělském
sále. Zprava: Prof. Meinhard Classen; předčasně zemřelý
prof. Michel Cremer, přednosta Gastroenterologické kliniky
Erasmus Hospital v Bruselu; doc. Kotrlík, bývalý předseda
České gastroenterologické společnosti; prof. José Ramon
Armengol-Miro, bývalý přednosta Endoskopického
pracoviště Val de Hebron Hospital v Barceloně.
Obr. 1. Galavečer v rámci UEG 2004 v Praze ve Španělském sále. Zprava: Prof. Meinhard Classen; předčasně zemřelý prof. Michel Cremer, přednosta Gastroenterologické kliniky Erasmus Hospital v Bruselu; doc. Kotrlík, bývalý předseda České gastroenterologické společnosti; prof. José Ramon Armengol-Miro, bývalý přednosta Endoskopického pracoviště Val de Hebron Hospital v Barceloně.

Profesor Classen patřil k bezprostřední poválečné generaci moderních německých gastroenterologů a svou celkovou inteligencí, osobnostní integritou, vizionářstvím a charizmatem byl samozřejmě předurčen k mimořádným metám a každý, kdo se s ním setkal, tento fakt vzal na vědomí. V Erlangenu – mekce evropské digestivní endoskopie 60. a 70. let 20. století – se stal žákem a nejbližším spolupracovníkem zakladatele moderní gastroenterologie profesora Demlinga, který mimochodem studoval medicínu i v Praze. Jako jedni z prvních zavedli společně do rutinní praxe endoskopickou retrográdní cholangiopankreatografii a prezentovali jako vůbec první endoskopickou papilosfinkterotomii, čímž se profesor Classen posunul na výsluní patrně nejcitovanější endoskopické celebrity. V následujících letech vystřídal profesora Demlinga v čele časopisu Endoscopy a v souladu s německým kariérním řádem další německá gastroenterologická pracoviště, aby zakotvil na stolici přednosty gastroenterologické kliniky Technische Universität v Mnichově, která se tímto posunula do čela pelotonu evropských endoskopických pracovišť.

Prof. Meinhard Classen přejímá karikaturu.
Obr. 2. Prof. Meinhard Classen přejímá karikaturu.

Spolupracoval s podobně vybave-ným přednostou chirurgické kliniky profesorem Siewertem a v duchu svého vizionářství spoluzavedl nové endoskopické metody (např. endoskopickou ultrasono-grafii) a přivedl a vychovalřadu dalších skvělých endoskopických osobností jako Fritze Hagenmüllera, Horsta Neuhause, Thomase Rösche, Alexandra Meininga a další.

Na vrcholu své kariéry se samozřejmě stal prezidentem Světové gastroenterologické společnosti (WGO) a po odchodu do důchodu pozvedl řadu zásadně významných témat: screening kolorektálního karcinomu, screening karcinomu žaludku zejména ve spolupráci s čínskými gastroenterology a rozšíření endoskopie v rozvojových zemích. Byl si vědom, že těchto v podstatě politicko-medicínských cílů nelze dosáhnout bez institucionálního zázemí, a tak s prof. Sidney Winewerem založil v roce 1999 v Atlantě potřebnou a po léta funkční International Digestive Cancer Aliance (IDCA), jejíž struktura byla finalizována v roce 2008 v Praze založením European Society of Digestive Oncology (ESDO) za účasti Thomase Seuferleina, Wolfganga Schmiedla, Erica Van Cutsema a dalších protagonistů.

Prof. Meinhard Classen přejímá čestný doktorát
Univerzity Karlovy od rektora prof. Hampla.
Obr. 3. Prof. Meinhard Classen přejímá čestný doktorát Univerzity Karlovy od rektora prof. Hampla.

Prof. Meinhard Classen zemřel. Titulek jednoho z
mnoha nekrologů, které vyšly ve významných periodicích.
Obr. 4. Prof. Meinhard Classen zemřel. Titulek jednoho z mnoha nekrologů, které vyšly ve významných periodicích.

Tím se dostáváme ke specifickému vztahu profesora Classena k dříve Československu, a dále k české gastroenterologii a k Praze. Profesor Classen byl bytostně Evropan a v dobrém slova smyslu zatížen přirozeným pocitem zodpovědnosti, pro jeho generaci západoevropských obecně a německých intelektuálů zvláště příznačným. Kromě toho, že na svém pracovišti v Mnichově přivítal řadu českých gastroenterologů vč. pisatele těchto řádků, byl znalcem české kultury, sbíral kulturní fragmenty a obdivoval myšlenky Václava Havla, se kterým se opakovaně setkal, několikrát i v přítomnosti pisatele těchto řádků, pro kterého se tato setkání stala nezapomenutelným zážitkem. Je přirozené, že si zcela mimořádně zasloužil čestný doktorát Karlovy Univerzity, který mu byl udělen v roce 2009.

Osobnost profesora Classena byla skutečně obdivuhodná, patrně i v důsledku nesmírně těžkých poválečných poměrů, z nichž vzešla, a zátěže, s níž se musela vypořádat. Nechť je jeho památka věčná.

prof. MUDr. Julius Špičák, CSc.

Klinika hepatogastroenterologie

Transplantcentrum

Institut klinické a experimentální medicíny

Vídeňská 1958/9

140 21 Praha 4

julius.spicak@ikem.cz


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 6

2019 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#