#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dopis redakci


Vyšlo v časopise: Ceska Gynekol 2010; 75(3): 261
Kategorie: Dopis redakci

V Praze 15. 2. 2010

Vážení kolegové,

na první pohled nemá obor neurologie s gynekologií mnoho společného. Ale jen na první pohled. Oba obory se totiž starají o ženy, které postihla migréna. Migréna je časté onemocnění, podle statistik z evropských zemí postihuje až 20 % žen v produktivním věku.

Migréna je typická záchvatem bolesti hlavy, která má často (ale ne vždy) charakter hemikranie. Bolest má často pulzující, bodavý charakter a narůstá do vysoké intenzity. Stav je vždy zhoršován fyzickou aktivitou. Migréna není však jen bolest hlavy, je to děj s dalšími doprovodnými příznaky – přecitlivělostí na světlo, na hluk, na pachy, s nauzeou a u některých pacientek i se zvracením. Pacientka se záchvatem migrény má snahu být v klidu, zcela bez pohybu, v tichu a temnu. Záchvat může přijít i bez vyvolávajícího momentu, ale většina postižených žen si je vědoma, že některé okolnosti téměř vždy záchvat vyvolají. Nejčastěji je jako vyvolávající faktor udáváno období menstruace, stres, změna počasí nebo nějaký druh potraviny či alkohol. A také se často první záchvat migrény objeví u dívek a mladých žen v souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce.

Migréna je stav, který zásadně ovlivní běžnou denní aktivitu postižené ženy. A protože se záchvaty s různou frekvencí opakují, může být dopad na osobní i pracovní život ženy s migrénou zcela zásadní. Doporučení účinné léčby akutního záchvatu je tedy pro každou migrénou postiženou ženu záležitostí vysoce důležitou. Často neví, že řešení existuje, či užívají různé neúčinné doplňky.

Víme, že se dispozice pro migrénu dědí. Víme, že záchvat je umožněn hypersenzitivitou struktur v oblasti mozkového kmene, které aktivací trigeminovaskulárního komplexu způsobí rozvoj komplexního děje s vazodilatací meningeálních arteriol a rozvojem sterilního zánětu v jejich okolí. Základním mediátorem procesu je serotonin. Na základě těchto znalostí byla vyvinuta i specifická antimigrenika - triptany, která na rozdíl od analgetik či nesteroidních antirevmatik dovedou nejen ulevit od bolesti, ale rozvoj tohoto nocicepčního děje i zastavit.

CHS (Sekce ČNS pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy) je odbornou skupinou, která organizuje školicí akce o bolestech hlavy pro neurology i praktické lékaře. CHS také ustavila Regionální centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, která zajišťují péči o pacienty s bolestmi hlavy. Kromě praktických lékařů se ženy s migrénou, zvláště tam, kde je spojena s menstruací, obrací i na své gynekology. Proto považujeme za dů-ležité, aby i gynekologé věděli, že migréna se v současné době dá velmi uspokojivě léčit. Navrhujeme proto spolupráci, možnost výměny informací, vzájemnou účast na našich odborných akcích a eventuálně i další aktivity, které by se jevily jako přínosné.

Děkujeme Vám za čas, který jste věnovali přečtení tohoto dopisu a těšíme se na budoucí spolupráci našich oborů v péči o ženy s migrénou.

MUDr. Marková Jolana
Předsedkyně Sekce ČNS pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy

MUDr. Vladimír Dvořák
Předseda České gynekologické a porodnické společnosti


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína
Článek

Článek vyšel v časopise

Česká gynekologie

Číslo 3

2010 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#