#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ÚVODEM


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 46
Kategorie: Úvodem

Milé kolegyně, milí kolegové,

jedno z prvních čísel Časopisu lékařů českých, jež jsem před 7 lety redakčně zajišťoval, bylo věnováno sociálnímu lékařství a veřejnému zdravotnictví, které si sice již dávno vydobylo své místo jako vědní, medicínský a interdisciplinární obor, jenž se zabývá zdravím lidí a péčí o zdraví ve společnosti, ale jehož témata ve světě klinické medicíny stále nemají dostatečný prostor a důraz. Jsem proto velmi rád, že zásluhou Společnosti sociálního lékařství a řízení péče o zdraví ČLS JEP můžeme ukázat jeho nejen velmi široký, ale také aktuální záběr – od obecné problematiky zdravotnických dat a mezinárodního srovnání zdravotnických systémů až po dopady kovidové infekce na chování obyvatel, mezikulturní rozdíly v komunikaci s ukrajinskými uprchlíky a společnost vstřícnou k životu s demencí.

Z dalšího obsahu bych rád zdůraznil úspěšné a bez přehánění detektivní pátrání po původci Pléniesova znamení, které vyvolal prim. Karel Lukáš v Časopisu lékařů českých 4/2015 a bez úspěchu se k němu vyjadřoval i doc. Václav Jirásek v čísle 3/2016. Teprve kolega Jan Pastor ze 3. chirurgické kliniky 1. LF UK podstoupil onu pověstnou mravenčí práci pátrání v archivech a také díky spolupráci dalších nadšenců konečně „objevil“ MUDr. Wilhelma Plöniese. Teď jen můžeme doufat, že si této práce povšimnou i autoři a redaktoři lékařských učebnic a dalších textů a že tento významný klinický příznak konečně ponese správné eponymní označení.

Konečně zcela výjimečně upozorňujeme na připravovanou odbornou akci. Společnost pro gastrointestinální onkologii ČLS JEP totiž rozhodla, že její konference bude od letošního roku pořádána jako Memoriál prof. Miroslava Rysky na paměť nedávno zesnulého vynikajícího transplantačního chirurga (připomněli jsme jej v ČLČ 7–8/2022).

Petr Sucharda


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 2-3

2023 Číslo 2-3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#