#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Padesát let od úmrtí profesora Eduarda Cmunta


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2017; 156: 105
Kategorie: Osobní zprávy

Eduard Cmunt se narodil  2. srpna 1878 v rodině revírníka na orlickém panství, gymnázium vystudoval v Písku. Po promoci na lékařské fakultě v Praze se cílevědomě dále vzdělával, měl přirozenou touhu se zdokonalovat a pomáhat uplatněním svých nabytých znalostí. Rychle se dokázal připravit pro odbornou práci, zajímal se o fyzikální terapii a svůj zájem rozšířil i na hydroterapii, elektroterapii a masáže. Při tom stále myslel internisticky, jak se tomu naučil, když začínal vnitřním lékařstvím a neurologií.


V letech 1. světové války nastoupil vojenskou službu. V Těšíně zařídil pro raněné vojíny velké oddělení pro fyzikální léčbu a doléčovací metody.

V roce 1917 byl jmenován soukromým docentem balneologie, svojí odbornou prací položil vědecký základ lázeňské léčbě. Jako balneolog působil ještě před 1. světovou válkou několik let v Luhačovicích, v meziválečném období každou letní sezónu ordinoval v Piešťanech a významně se zasloužil o věhlas těchto lázní.

V roce 1921 začal pracovat na II. interní klinice v Praze. Doslova z ničeho zde postupně vybudoval první řádně vybavené oddělení pro fyzikální terapii a balneologii, kde ideálně skloubil léčení pacientů klinických i ambulantních. Soustředil kolem sebe mladé lékaře, kterým předával své rozsáhlé praktické zkušenosti, a organizoval školu státních kurzů pro výcvik lázeňských masérů.

Významná byla jeho činnost v boji proti revmatismu. Zasloužil se o organizaci revmatologie jakožto samostatného oboru. Organizoval poradny pro revmatiky, první založil při II. interní klinice. V roce 1926 byl v Piešťanech u založení Mezinárodního výboru pro revmatismus, následně byl zakládajícím členem České ligy proti revmatismu.

V roce 1936 byl jmenován mimořádným profesorem balneologie a byl pověřen přebudovat, spravovat a vést Ústav pro balneologii a fyzikální terapii Lékařské fakulty UK. Po odchodu do penze ještě každé léto brigádně pracoval v Mariánských Lázních. Zemřel 21. května 1967.

Byl dobrým společníkem a oblíbeným kolegou, pověstný svým humorem, vždy aktivní, otevřený, pozorný a ohleduplný ke svým pacientům, kteří jej milovali. Medicína mu byla vším.

Zdenka Bosáková, rozená Cmuntová


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#