#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mladistvý šedesátník prof. MUDr. Richard Češka, CSc., FACP, FEFIM


Autoři: Petr Sucharda
Působiště autorů: 3. interní klinika VFN
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2017; 156: 103
Kategorie: Osobní zprávy

O rok mladšího Richarda Češku znám od jeho nástupu na 3. interní kliniku v roce 1982. Nebyl v ročníku, který na této klinice absolvoval výuku vnitřního lékařství, ale již jako student docházel do lipidové laboratoře a ambulance profesora Josefa Šobry a to určilo směr, kterým se až dosud ubírá jeho profesní dráha.


Na rozdíl od svého učitele, který v sobě nikdy nezapřel biochemika, je Richard hlavně klinikem. Po atestacích z vnitřního lékařství (a druhá atestace byla na klinice prof. Pacovského něco absolutně samozřejmého) obhájil v roce 1992 kandidátskou práci „Farmakoterapie hyperlipoproteinémií“. Tomu předcházelo roční Fullbrightovo stipendium v The Gladstone Foundation Laboratories for Cardiovascular Disease zakončené zážitkem velkého zemětřesení v San Francisku. (V září 2001 byl pro změnu v New Yorku, ale zatím působí katastrofy výhradně na americkém kontinentu.) Po smrti prof. Šobry v roce 1997 se stal vedoucím Centra preventivní kardiologie, členem výboru České společnosti pro aterosklerózu a v letech 2006−2012 předsedou této odborné společnosti.

V té době byl již profesorem vnitřního lékařství (jmenován 2006), jemuž se intenzivně věnuje nejen jako vedoucí lékař Centra preventivní medicíny a zástupce přednosty kliniky, ale i po stránce organizační (předseda České internistické společnosti ČLS JEP, prezident kongresu EAS v roce 2005 a Evropského kongresu interní medicíny 2013 v Praze) a publikační (hlavní autor a pořadatel učebnice vnitřního lékařství „Interna“, 2010 a 2016). Od loňského roku je vědeckým sekretářem International Atherosclerosis Society.

V případě osobnosti, jakou Richard Češka bezesporu je, není důležité vyjmenovat všechny funkce, publikace a ocenění – těch se mu po právu dostává doma i v zahraničí. To, co obdivuji nejvíce, jsou osobní vlastnosti – kromě píle zejména schopnost dosáhnout dohody silou argumentů, nezapojovat se do malicherných sporů, vyjadřovat se k podstatě věci. Jsem přesvědčen, že rozhodující měrou stojí za jeho úspěchy včetně toho snad nejdůležitějšího − „vzkříšení“ interny jako celistvého, plnohodnotného oboru, kterému před pár lety ještě hrozila klinická smrt.

S přáním dostatku energie, rodinné i pracovní pohody a stálého zdraví do dalších let.

Adresa pro korespondenci

MUDr. Petr Sucharda, CSc.

3. interní klinika VFN, U Nemocnice 1

128 08  Praha 2

Tel.: 224 962 920

e-mail: psuch@lf1.cuni.cz


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#