#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ANTIOXIDAČNÍ ÚČINEK MELATONINU


Antioxidative Effect of Melatonin

Increase in knowledge about reactive oxygen species action mechanisms and oxidative stress effects in livingorganisms led to intensive seeking for new, more effective substances, which prevent extreme development ofoxidative stress or are able to decrease its negative influence, damaging cell structures and many cell functions.These substances are called antioxidants, scavengers, trappers or quenchers. In nineties, melatonin became the centreof the interest in the filed of investigation of antioxidative properties of different chemical substances. This is inliving organisms ubiquitous substance with relatively simple chemical structure, good physical properties and widephysiological effects. The main role of endogenous melatonin comprises receptor-mediated biological rhythmssynchronisation. Among other functions mentioned later belong anti-gonadotropic, immunotropic and non-receptor-mediated antioxidative effects. Melatonin is said to have also antineoplastic properties. Its anti-aging effect isdiscutable.

Key words:
melatonin, epiphysis, suprachiasmatic nucleus, antioxidation, hydroxyl radica l, lipoperoxidation,analgesic, opioid receptor.


Autoři: I. Konečná;  V. Holeček;  J. Racek;  L. Trefil;  R. Rokyta
Působiště autorů: Ústav normální, patologické a klinické fyziologie 3. LF UK, Praha Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky LF UK a FN, Plzeň
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2001; : 262-266
Kategorie: Články

Souhrn

Prohlubování znalostí o mechanizmech působení volných kyslíkových radikálů a jejich metabolitů a následcíchoxidačního stresu v živých organizmech vede k intenzivnímu hledání nových, efektivnějších látek, které nadměrnémurozvoji oxidačního stresu zabraňují nebo jsou schopny snížit jeho negativní vlivy na poškozování buněčných struktura četné buněčné funkce. Tyto látky se nazývají antioxidanty, scavengery, trappery nebo quenchery. V devadesátýchletech se stal středem zájmu v oblasti zkoumání antioxidačních vlastností chemických látek i melatonin, v živýchorganizmech ubiquiterně se vyskytující látka s relativně jednoduchou chemickou strukturou, vhodnými fyzikálnímivlastnostmi a mnohostranným fyziologickým účinkem. Hlavní role endogenního melatoninu, zprostředkovanáreceptory, spočívá v synchronizaci biologických rytmů. Mezi další zmiňované účinky patří jeho antigonadotropnía imunostimulační funkce a také účinky antioxidační, které probíhají bez potřeby účasti melatoninových receptorů.Melatoninu se připisují i vlastnosti antineoplastické. Jeho vliv na zpomalení stárnutí je sporný.

Klíčová slova:
melatonin, epifýza, suprachiazmatické jádro, antioxidace, hydroxylový radikál, lipoperoxidace,analgetický, opioidní receptor.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#