#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel prof. MUDr. Miroslav Klain, Ph.D.


Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 30, 2019, č. 5, s. 248
Kategorie: Zprávy ČSARIM

Miroslav Klain se narodil 25. 8. 1927. Po promoci na Univerzitě Karlově v roce 1951 začal pracovat jako chirurg v Žatci, kde se seznámil se svojí budoucí ženou Evou, která byla rentgenovou laborantkou. Po obhájení titulu CSc. odjel na jednoroční studijní pobyt do Clevelandu v USA. Z USA se vrátil zpět do Československa, ale po invazi vojsk Varšavské smlouvy záhy přes Rakousko emigroval i s rodinou do USA. Tam našel místo opět na Cleveland Clinic, kde byl pověřen výzkumem umělé náhrady srdce.


Postupně jeho odborné zaměření začalo směřovat k anesteziologii. Po odborné přednášce, kterou měl v roce 1972, mu bylo nabídnuto místo na University of Pittsburgh Department of Anesthesiology and Critical Care Medicine/UPMC Presbyterian, kde pracoval více než čtyřicet let. Zde navázal na dílo prof. Safara. Jeho časný výzkum se týkal tryskové ventilace, později podstatně přispěl k vývoji přenosných přístrojů na mimotělní oběh a balonovou kontrapulzaci. Mezi roky 1990–2002 byl členem týmu, který získal na uvedené přístroje v USA sedm patentů. Jako člen výzkumné skupiny University of Pittsburgh Disaster Reanimatology Study Group (DRSG) se spolu s ruskými a arménskými kolegy podílel na zpracování poznatků z řešení situace po rozsáhlém zemětřesení v Arménii v roce 1988. Následovaly další studie po přírodních katastrofách v Kostarice (1991), Turecku (1993) a Japonsku (1995). Výsledkem byla koncepce „zlatých 24 hodin“ v odpovědi na rozsáhlé hromadné neštěstí. Jeho práce inspirovaly norského anesteziologa a humanitárního pracovníka Dr. Knuta Oleho Sundnesona k vytvoření pracovní skupiny Task Force of Quality Control of Disaster Management pod záštitou Norské společnosti medicíny katastrof (Nordic Society of Disaster Medicine) a Světové společnosti pro urgentní medicínu a medicínu katastrof (World Association for Disaster and Emergency Medicine). V roce 2006 Miroslav Klain odešel do důchodu, ale stále ještě působil na Pittsburské univerzitě v komisi pro další vzdělávání. Byl mu udělen titul emeritního profesora.

Miroslav Klain byl polyglot, mluvil česky, rusky, anglicky, německy, latinsky a několika dalšími jazyky. Jeho spolupracovníci a přátelé na něm oceňovali nejen jeho odborné znalosti, ale též vystupování opravdového gentlemana a laskavého a skvělého vypravěče. Jeho rozsáhlá rodina (tři děti a šest vnuků) žije v Praze, Washingtonu DC a Filadelfii. Miroslav Klain zemřel 18. 5. 2019.

Jiří Málek

Klinika anesteziologie a resuscitace,

3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 5

2019 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#