#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klasifikace fyzického stavu nemocného podle ASA – dozrál čas na změnu?


The American Society of Anesthesiologists’ (ASA) Classification of Physical Status – time for change?

Objective:
The American Society of Anesthesiologists’ (ASA) Classification of Physical Status is a widely used grading system for the preoperative health of the surgical patient.The aim of the study was to assess the consistency of its use by the anaesthetists of several anaesthetic departments in the Czech and Slovak Republics.

Design:
Prospective, observational, multicentre, postal study.

Setting:
4 Czech and 1 Slovak Departments of Anaesthesia.

Materials and methods:
A printed or electronic questionnaire was sent to 101 anaesthetists from 5 departments in the Czech and Slovak Republics. Their length of practice, qualification and attitude to the ASA Classification were recorded. The respondents were asked to ascribe ASA grades to 15 hypothetical patients. The stratified data were compared by statistical tests (chi-square, ANOVA, Kruskal-Wallis).

Results:
Ninety-one of the anaesthetists responded (90%). No difference between the departments was demonstrated. More than 90% of these anaesthetists used ASA classification routinely, 80% considered it useful and only 44% would like to change it. In no case was there complete agreement on the ASA grade: in 2 patients the assessment was restricted to two of the five possible grades, in 7 cases to 3 grades and in 4 patients to 4 grades, respectively. Two cases were assigned all 5 ASA grades. The anaesthetists with higher qualification and longer practice tended to ascribe the patients to higher ASA groups (p < 0.05).

Conclusion:
During a simulation of common clinical scenarios the variation of individual anaesthetist’s assessments was unacceptably high. The ASA grade alone cannot be considered to reliably describe the physical status of the patient.

Keywords:
American Society of Anesthesiologists’ (ASA) Physical Status Classification – anaesthesia – audit


Autoři: M. Adamus 1;  I. Herold 2;  Š. Trenkler 3;  J. Koutná 1;  A. Kropáč 4;  J. Závada 5
Působiště autorů: Klinika anesteziologie a resuscitace, Fakultní nemocnice a Lékařská fakulta Univerzity Palackého, Olomouc 1;  ARO, Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s., Nemocnice Středočeského kraje 2;  Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, Fakultná NsP Jána Adama Reimana, Prešovská univerzita a Slovenská zdravotnícka univerzita 3;  ARO, Nemocnice Šternberk 4;  ARO, Vojenská nemocnice Olomouc 5
Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 18, 2007, č. 1, s. 9-23
Kategorie: Anesteziologie - Původní práce

Souhrn

Cíl studie:
Klasifikace stavu nemocného podle ASA (American Society of Anesthesiologists) je celosvětově používané schéma pro vyjádření fyzického stavu nemocného před operací. Cílem studie bylo zhodnocení konzistence v přidělování ASA kategorií anesteziology několika pracovišť České a Slovenské republiky.

Typ studie:
Prospektivní, observační, multicentrická, dotazníková, korespondenční studie.

Název a sídlo pracoviště:
Anesteziologická oddělení 4 českých a 1 slovenské nemocnice.

Materiál a metoda:
101 lékařům 5 anesteziologických pracovišť České a Slovenské republiky jsme poslali v tištěné nebo elektronické podobě stejný dotazník. Anesteziologů jsme se ptali na délku praxe, dosaženou kvalifikaci a jejich vztah k ASA klasifikaci. Druhá část dotazníku obsahovala stav 15 hypotetických nemocných a oslovení měli každému z nich přidělit ASA klasifikaci. Výsledky jsme uložili ve strukturované formě a porovnali pomocí příslušných testů (chí-kvadrát, ANOVA, Kruskal-Wallis).

Výsledky:
Dostali jsme odpověď od 91 lékařů (návratnost 90%). Nezjistili jsme rozdíly mezi jednotlivými pracovišti. ASA klasifikaci používá rutinně více než 90 % všech respondentů, 80 % ji považuje za přínosnou pro svoji práci a změnit by ji chtělo 44 % všech odpovídajících. Ani u jednoho nemocného se respondenti úplně neshodli na zařazení do ASA skupiny. Dva nemocní byli zařazeni do 2 skupin, 7 nemocných do 3 skupin, 4 nemocní do 4 skupin a 2 nemocní byli alespoň jedním respondentem zařazeni do každé z pěti skupin. Lékaři s vyšší kvalifikací a delší praxí přidělovali nemocným v průměru vyšší hodnoty ASA klasifikace (p < 0,05).

Závěr:
Při simulaci běžné klinické situace byla variabilita v hodnocení ASA klasifikace tak velká, že tento skórovací systém nemůže být jediným spolehlivým ukazatelem předoperačního stavu nemocného.

Klíčová slova:
klasifikace fyzického stavu podle ASA – anestezie – audit


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 1

2007 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#