#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fyzostigmin a jeho použití v současné anesteziologii a intenzivní medicíně.


Physostigmine and its place in modern anaesthesiology and intensive care

Physostigmine was isolated from Calabar (ordeal) beans in 1864 and used for glaucoma therapy. Nowadays its main indication is the treatment of the central anticholinergic syndrome which is a relatively common complication of general anaesthesia and analgesic sedation in the ICU. The pharmacokinetic and pharmacodynamic properties and interactions of physostigmine with drugs commonly used in anaesthesia (volatile anaesthetics, propofol, benzodiazepines, opioides and dehydrobenzperidole) are described. A short review of the central anticholinergic syndrome symptoms and therapy is presented. Physostigmine effects on ethyl alcohol intoxication, muscle shivering and Alzheimer’s disease are also mentioned.

Key words:
physostigmine – history – pharmacology – central anticholinergic syndrome


Autoři: L. Hess 1;  J. Málek 2;  J. Schreiberová 3
Působiště autorů: Centrum experimentální medicíny, IKEM Praha 1;  Klinika anesteziologie a resuscitace 3. LF UK a FNKV, Praha Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, FN Hradec Králové 2
Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 17, 2006, č. 6, s. 287-294
Kategorie: Anesteziologie - Souborný referát

Souhrn

Fyzostigmin byl izolován z kalabarských bobů v roce 1864. Dlouho byl používán jen v léčbě glaukomu. V současnosti je jeho hlavní indikací terapie centrálního anticholinergního syndromu, který je relativně častou komplikací celkové anestezie a analgosedace na resuscitačních odděleních a jednotkách intenzivní péče i v urgentní medicíně. V článku jsou uvedeny farmakokinetické a farmakodynamické vlastnosti fyzostigminu a interakce s nejčastěji používanými léky v anesteziologii: s inhalačními anestetiky, propofolem, opioidy, benzodiazepiny a dehydrobenzperidolem. Je podán i přehled příznaků a terapie centrálního anticholinergního syndromu. V přehledu jsou uvedeny i účinky fyzostigminu při terapii svalového třesu, intoxikace alkoholem a Alzheimerově nemoci.

Klíčová slova:
fyzostigmin – historie – farmakologie – centrální anticholinergní syndrom


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 6

2006 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#