#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost argininu při čištění zubů ověřena (nejen) pomocí kvantitativní světlem indukované fluorescence

4. 5. 2020

O přínosu zubní pasty v každodenní péči o zuby není pochyb. Dnes již existuje množství studií, které dokazují, že čištění bez zubní pasty nepřináší takový účinek jako čištění se zubní pastou. To je efektivnější a díky aktivním látkám dokáže zpomalit, nebo dokonce zvrátit průběh zubního kazu.

Přínos argininu v zubních pastách

Důležitou součástí zubních past jsou fluoridy. Ty samotné mají klinicky ověřenou účinnost v prevenci zubního kazu. Velkou novinkou je nicméně přidání další aktivní látky do zubních past, a to argininu. Arginin je aminokyselina, která dále snižuje riziko demineralizace. Pomáhá vyrovnávat pH v ústech, a tím zkracuje dobu, kdy kyseliny působí na zubní sklovinu. Použití fluoridové zubní pasty s argininem také způsobuje posun v bakteriální populaci plaku, a to směrem ke složení, které se nachází v biofilmu jedinců bez kazů.

Důkazy z klinické studie na základě fluorescence

Účinnost argininu byla prokázána například ve studii porovnávající zubní pastu s 1,5% argininem, nerozpustnou sloučeninou vápníku a 1450 ppm fluoridu ve formě monofluorofosfátu s kontrolní zubní pastou obsahující jen 1450 ppm fluoridů ve formě fluoridu sodného. Studie se zúčastnily děti ve věku mezi 9 a 13 lety s existujícími kariézními lézemi na bukálních ploškách zubů. Ke zhodnocení rozsahu kazů byla využita kvantitativní světlem indukovaná fluorescence (QLF) na počátku studie, po 3 a 6 měsících.

Výsledný poznatek: zmenšení kazivých lézí až o 50 %

Studii dokončilo 438 účastníků, z toho 48,6 % tvořily dívky. Během studie nebyly pozorovány žádné nežádoucí vedlejší účinky užívaných produktů. Hlavním sledovaným parametrem byl rozsah kazivé léze (ΔQ) v mm2.

Na počátku testu dosahovala průměrná velikost lézí 27,26, po 6 měsících se hodnoty v kontrolní skupině snížily na 17,99 a ve skupině s argininem došlo ke snížení na 13,46, tedy zlepšení výsledku o 50,6 %. Arginin tak účinkoval rychleji − výsledků měření, jež byly zaznamenány ve studijní skupině po 3 měsících, dosáhla kontrolní skupina po 6 měsících. Znamená to, že nová zubní pasta s obsahem 1,5 % argininu poskytuje významně vyšší reverzi počínajících zubních kazů v porovnání s běžně dostupnou zubní pastou s fluoridy.

(jez)

Zdroj: Yin W., Hu D. Y., Li X. The anti-caries efficacy of a dentifrice containing 1.5% arginine and 1450 ppm fluoride as sodium monofluorophosphate assessed using quantitative light-induced fluorescence (QLF). J Dent 2013; 41 (Suppl. 2): S22−S28, doi: 10.1016/j.jdent.2010.04.004.



Štítky
Ortodoncie Stomatologie Dentální hygienistka
Nejnovější kurzy
Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Fluoridy - stále bezpečné?
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, MUDr. Jan Stuchlík, M.Sc.

Prevence zubního kazu v dětském věku
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#