#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výskyt tromboembolické nemoci během válečných operací – výsledky 10letého přehledu

18. 5. 2020

V soudobých ozbrojených konfliktech představují končetinová traumata více než polovinu poranění. Kromě charakteristicky vysokého výskytu infekčních komplikací jsou úrazy spojené s válečnou medicínou asociované také s vysokým rizikem tromboembolické nemoci. Tuto skutečnost dokládá studie hodnotící výskyt tromboembolické nemoci u amerických vojáků během 10 let válečných operací na Blízkém východě.

Úvod

Frekvence a závažnost poranění končetin u vojáků je dána především kvalitnější balistickou ochrannou trupu, kvůli čemuž se končetiny stávají relativně nechráněné proti projektilovému i střepinovému poranění. Úrazy končetin utrpěné během boje jsou charakterizované vysokou energií vzniku, vysokou enviromentální kontaminací a poškozením více systémů končetiny současně, tedy cév, nervů a kostí. Pro tyto úrazy je současně charakteristický vysoký počet komplikací, mezi něž se řadí infekce, kompartmentový syndrom, vznik pakloubu nebo tromboembolická nemoc.

Poznatky z retrospektivního přehledu

Retrospektivní přehled byl proveden u příslušníků armády Spojených států amerických nasazených do bojových operací v období od září 2001 do července 2011, konkrétně během operací Trvalá svoboda a Irácká svoboda. Z celkového počtu 26 634 hodnocených pacientů došlo u 587 z nich (2,2 %) k rozvoji tromboembolické nemoci: jednalo se o 270 případů hluboké žilní trombózy, 228 případů plicní embolie a 94 případů hluboké žilní trombózy společně s plicní embolií.

V případě amputací dolní končetiny byla pozorována nezávislá asociace se zvýšením rizika plicní embolie (poměr šancí [OR] 1,70; 95% interval spolehlivosti [CI] 1,07–2,69). Amputace v oblasti dolní končetiny byla provedena u 1003 osob, přičemž 174 (17 %) z nich prodělalo tromboembolickou nemoc (75 hlubokou žilní trombózu, 70 plicní embolii a 29 hlubokou žilní trombózu s plicní embolií). Mezi rizikové faktory nezávisle asociované s rizikem tromboembolické nemoci během amputací patřily vícečetné amputace (OR 2,00; 95% CI 1,35–3,42) a amputace vedené proximálně od kolenního kloubu (OR 2,11; 95% CI 1,3–3,32).

Závěr

Úrazy utrpěné během bojových konfliktů jsou spojené s vysokým rizikem tromboembolické nemoci, přičemž toto riziko je nejvyšší u poranění vyžadujících vícečetné amputace a amputace proximálně od kolenního kloubu.

(holi)

Zdroj: Hutchison T. N., Krueger C. A., Berry J. S. et al. Venous thromboembolism during combat operations: a 10-y review. J Surg Res 2014; 187 (2): 625–630, doi: 10.1016/j.jss.2013.11.008.



Štítky
Chirurgie všeobecná
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#