#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba metastatického kolorektálního karcinomu v době pandemie COVID-19

15. 10. 2021

V podmínkách koronavirové pandemie je těžké udržet dobrou dostupnost pokračující komplexní onkologické péče, a tím i kvalitu života pacientů. Mezinárodní kolektiv výzkumníků se ve svém dotazníkovém šetření mezi onkology zaměřil na to, jak pandemie ovlivňuje cíle 3. linie terapie u pacientů s metastatickým kolorektálním karcinomem (mCRC) v reálné klinické praxi. Výsledky šetření byly prezentovány na letošním virtuálním kongresu o léčbě gastrointestinálních nádorů Evropské společnosti pro klinickou onkologii (ESMO).

Metodika výzkumu

Expertní panel gastrointestinálních onkologů navrhl dotazník SCOPE COVID-19, jehož cílem bylo zhodnotit dopad pandemie na terapeutické cíle u pacientů s mCRC léčených ve 3. linii a porovnat je s průběhem každodenní praxe před začátkem pandemie.

Dotazníkové šetření probíhalo on-line od října 2020 do ledna 2021 a zúčastnilo se jej 228 respondentů (89 % z nich byli kliničtí onkologové) ze 14 zemí, většinou evropských. Pracovištěm 49 % respondentů byly univerzitní nemocnice a většina (53 %) měla v péči 10−29 pacientů s mCRC za měsíc.

Výsledky šetření

Bylo pozorováno několik změn v systému léčby – nejčastější byla redukce počtu kontrol v nemocnici (83 % respondentů), větší využití virtuálních konzultací a telemedicíny (82 %), častěji byla předepisována perorální léčiva oproti intravenózním (73 %) a také byly častěji využívány kontroly prováděné blíže domovu pacienta (73 %).

Léčebné cíle u 3. linie terapie zůstaly podobné jako před vypuknutím pandemie – nejčastějším primárním cílem bylo zachování kvality života (u 36 % respondentů), 42 % účastníků uvádělo i cíle zaměřené na účinnost terapie, jako je prodloužení celkového přežití (OS) a přežití bez progrese onemocnění (PFS).

93 % onkologů uvedlo, že jejich rozhodnutí o léčbě budou v průběhu následujícího roku ovlivněná pandemií, a 40 % věří, že změny existujících protokolů navozené pandemií budou v platnosti ještě nejméně rok. 86 % respondentů odhaduje, že poté dojde k návratu do normálu u počátečních návštěv nových pacientů. 83 % účastníků se domnívá, že u pacientů, kteří pokračují v léčbě, bude dále narůstat využití telemedicíny se sníženou frekvencí návštěv nemocnice.

Závěr

Hlavní terapeutické cíle u pacientů s mCRC zůstaly i během pandemie COVID-19 stejné. Trendy pozorované v souvislosti s pandemií naznačují, že je třeba dále investovat do vývoje všech aspektů digitálního lékařství.

(este)

Zdroj: Prager G., Kohne C., O’Connor J. et al. SO-1 The impact of COVID-19 on daily practice patterns in the third-line setting for patients with metastatic colorectal cancer: results of a real-world survey. Ann Oncol 2021; 32 (Suppl. 3): S202, doi: 10.1016/j.annonc.2021.05.025.



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#