#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atectura® a Enerzair® od 1. května 2021 s úhradou ze zdravotního pojištění

2. 9. 2021

Fixní dvojkombinace indakaterol-acetátu (LABA) a momethason-furoátu (IKS) Atectura® a fixní trojkombinace, která kromě těchto dvou látek obsahuje ještě glykopyrronium-bromid (LAMA), Enerzair® pro udržovací inhalační léčbu bronchiálního astmatu schválené v EU v loňském roce mají v Česku od 1. května 2021 stanovenou úhradu ze zdravotního pojištění. Přinášíme souhrn podmínek úhrady.

Atectura® Breezhaler®

Fixní dvojkombinace Atectura® Breezhaler® (LABA/IKS) je hrazena u pacientů s perzistujícím asthma bronchiale starších 12 let, u nichž nelze dosáhnout anebo udržet kompenzaci astmatu při podávání IKS v nízké dávce a inhalačními krátkodobě působícími β2-adrenergními agonisty (SABA). Podmínkou je také dobrá spolupráce pacienta.

Enerzair® Breezhaler®

Trojkombinace Enerzair® Breezhaler® (LABA/IKS/LAMA) je hrazena u dospělých pacientů s asthma bronchiale, kteří jsou léčeni udržovací terapií vysokými dávkami IKS a současně LABA, a přitom v předešlém roce prodělali nejméně 1 těžkou exacerbaci s nutností podávání nebo navýšení systémové kortikoterapie a nemají astma pod kontrolou ani při dobré spolupráci.

Použití v praxi

Oba přípravky jsou k dispozici v osvědčeném inhalačním systému Breezhaler® v dávkových kombinacích 125/62,5 µg, 125/127,5 µg a 125/260 µg (Atectura®) a 114/46/136 µg (Enerzair®). Podávají se 1× denně. Preskripční omezení zahrnuje specializace pneumologie a ftizeologie, dětská pneumologie, alergologie a klinická imunologie.

Na základě výsledků klinických studií lze při podávání obou přípravků ve schválených indikacích očekávat zlepšení plicních funkcí a snížení počtu exacerbací u dosud nekompenzovaných pacientů s astmatem. Jak vyplývá ze stanovených cen a úhrad, léčba těmito přípravky nezvýší náklady ordinace na farmakoterapii.

Pozn.: IKS – inhalační kortikosteroid; LABA − dlouhodobě působící β2-agonista; LAMA − dlouhodobě působící muskarinový antagonista.

(zza)

Zdroje:

  1. SPC Enerzair® Breezhaler®.
  2. SPC Atectura® Breezhaler®.
  3. SUKLS254416/2020, sukl80001/2021.
  4. SUKLS230025/2020, sukl80024/2021.


Štítky
Alergologie a imunologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#