#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zhodnocení přítomnosti koronaviru v slzách a spojivkovém sekretu pacientů infikovaných SARS-CoV-2

3. 4. 2020

Práce publikovaná v Journal of Medical Virology hodnotila u 30 pacientů s pneumonií na pokladě infekce SARS-CoV-2 přítomnost virové nukleové kyseliny v slzách a sekretu spojivky.

Předchozí zkušenost se SARS-CoV jako východisko

Onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2 je vysoce infekční a přenáší se především vydechovanými kapénkami a kontaktem s infikovanými osobami. Již v roce 2004 však bylo prokázáno, že v slzách pacientů s těžkým akutním respiračním syndromem (SARS) lze detekovat přítomnost virové nukleové kyseliny, někteří pacienti byli dokonce pozitivně testováni pouze ze vzorku slz. Chromosom SARS-CoV-2 se z 82 % podobá SARS-CoV a předchozí práce ukázaly, že SARS-CoV se může přenášet přes mukózní membrány včetně spojivky.

Oftalomologové ve zvýšeném riziku?

Mnoho kazuistik poukazovalo na to, že řada oftalmologů se infikovala během rutinní diagnostiky a léčby. Uvážíme-li, že SARS-CoV se nachází v tělních tekutinách pacientů včetně slz, nelze se ubránit úvaze, zda existuje riziko přenosu slzami nebo spojivkou i v případě viru SARS-CoV-2 a jak je případně velké. Například dle práce nedávno publikované v časopisu Lancet došlo u řady oftalmologů, kteří se v rámci své práce setkali s pozitivními jedinci, ke vzniku pneumonie jako komplikace COVID-19, což tito lékaři dávají do souvislosti právě s kontaktem se slzami nebo sekretem spojivky.

Průběh studie

Do v úvodu zmíněné prospektivní intervenční studie proběhnuvší v Číně a publikované v Journal of Medical Virology bylo vybráno 30 pacientů s potvrzenou pneumonií způsobenou koronavirem. V období od 26. ledna do 9. února 2020 v intervalu 2−3 dnů byl každému pacientovi 2× odebrán vzorek slz a spojivkového sekretu vytřením fornixu dolního víčka štětičkou. Současně byl odebrán i vzorek slin, který byl také odeslán do laboratoře. Následně byla vyhodnocena přítomnost virové RNA pomocí kvantitativní polymerázové řetězové reakce.

Výsledky a závěr

Průběh pneumonie byl u 21 pacientů mírný až středně těžký a u 9 těžký. Pouze u 1 pacienta, který však vykazoval známky konjunktivitidy, byly vzorky slz a spojivkového sekretu pozitivní. Dalších 58 vzorků 29 pacientů bylo negativních. Virová DNA tedy nebyla detekována ani u 1 pacienta bez známek zánětu spojivky, včetně jedinců s těžkou pneumonií.

Práce do určité míry prokazuje, že slzy a spojivková sekrece u nemocných s COVID-19 bez známek konjunktivitidy nepředstavují cestu přenosu SARS-CoV-2. Tak jako u obdobných aktuálně publikovaných prací je však třeba zvažovat její limitace, například velmi malý vzorek pacientů

(lis)

Zdroj: Xia J., Tong J., Liu M. et al. Evaluation of coronavirus in tears and conjunctival secretions of patients with SARS-CoV-2 infection. J Med Virol 2020 Feb 26, doi: 10.1002/jmv.25725 [Online ahead of print].



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#