#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ženy a diabetes: 7 nejčastějších otázek

14. 5. 2019

Jak je to s těhotenstvím nebo kojením v případě, že máte cukrovku? A co ostatní komplikace, které se pojí s životem s diabetem? Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky žen s touto nemocí.

1. Proč diabetičky častěji trpí kvasinkovými vaginálními infekcemi?

Hlavní příčinou je zvýšená hladina krevního cukru, jež růst kvasinek podporuje. Roli však může hrát také oslabení imunitního systému, které je pro diabetiky typické.

2. Mohou diabetičky užívat hormonální antikoncepci?

Ano mohou, je však třeba s pomocí lékaře vybrat nejvhodnější přípravek. Některé druhy hormonální antikoncepce mohou zvyšovat hladiny krevního cukru nebo tuků v krvi a tím zvyšovat riziko s cukrovkou souvisejících komplikací.

3. Jak může diabetes ovlivnit u ženy sexuální život?

U žen diabetiček se častěji objevují vaginální infekce, snížená lubrikace pochvy, bolestivé pocity při pohlavním styku a snížení sexuální touhy (libida).

4. Může být cukrovka nějak ovlivněna menopauzou?

Změny v hladině pohlavních hormonů skutečně mohou ovlivnit také cukrovku, zejména co se její kompenzace týče. Ženy diabetičky jsou rovněž ohroženy předčasnou menopauzou.

5. Mohou diabetičky bez problémů otěhotnět?

V případě, že žena trpí cukrovkou, měla by těhotenství předem plánovat. Především s ohledem na užívané léky a komplikace, které mohou cukrovku doprovázet. Je třeba, aby případné těhotenství nepředstavovalo pro ženu neúměrnou zátěž a cukrovka či užívané léky neohrozily vyvíjející se plod.

6. Jak dlouho po porodu se srovnají hladiny glykémie u žen s těhotenskou cukrovkou?

Ihned po odloučení placenty poklesnou hladiny placentárních hormonů, které podle současných znalostí cukrovku vyvolávají, čímž dojde k normalizaci hodnot glykémie. Velmi brzy je možné ukončit případnou léčbu inzulínem a diabetickou dietu. U žen, které v těhotenství cukrovkou trpěly, však existuje zvýšené riziko rozvoje diabetu II. typu v budoucnu.

7. Mohou ženy s cukrovkou kojit?

Kojení jakožto nejvhodnější způsob výživy miminek je obecně doporučováno také diabetičkám. Podle výzkumů představuje kojení pro dítě ochranný faktor před rozvojem diabetu I. typu.

(veri)

Zdroje:
www.tehotenskacukrovka.cz
www.diabetes.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#