#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Za nočním pomočováním mohou stát i geny

27. 7. 2015

Zdědí-li po nás dítě kudrnaté vlasy nebo velké oči, pravděpodobně budeme rádi. Některé geny bychom ale potomkům raději nepředali. Primární noční enuréza patří mezi poruchy, na jejichž vzniku se podílí řada faktorů, geny nevyjímaje.

Odborníci potvrzují, že vrozené vlohy pro noční pomočování skutečně existují.

  • Má-li dítě jednoho rodiče, který touto poruchou trpěl, má více než čtyřicetiprocentní možnost, že ho bude v noci trápit totéž.
  • Pokud primární noční enurézou byli zasaženi oba rodiče, zvyšuje se tato možnost až na 77 %.
  • U tří ze čtyř dětí, které postihlo noční pomočování, lze tak nalézt někoho z rodiny (buď rodiče, nebo jiného blízkého příbuzného), u koho se podobný problém také vyskytl.

Motivující podpora 

Rodiče, které v dětství trápila potíž s pomočováním stejně jako teď jejich potomky, mají oproti jiným velikou výhodu. Dokážou se totiž velmi dobře vcítit do pocitů svých dětí a přesně vědí, jak jim mohou pomoci. Dítě se tak nestresuje nepochopením a má pocit, že jeho potížím někdo skutečně rozumí. Nepřipadá si osamocené a není přesvědčené, že si za pomočování může samo. Rodič pro něj navíc představuje důkaz, že jde o problém přechodný a postupem času odezní.

Pozor na hlubší problémy

Zděděné genetické předpoklady však zdaleka nejsou jediným faktorem, který se na nočním pomočování dítěte může podílet. Roli občas hraje také nezralý močový měchýř, nízká hladina antidiuretického hormonu, který během noci zpomaluje tvorbu moči, velmi hluboký spánek, zácpa nebo přítomnost jiného onemocnění. Lékaře byste měli navštívit, pokud se dítě v noci počůrává ještě po sedmých narozeninách, potíž se objevila po více než půlroční pauze nebo potomka trápí jakékoliv přidružené zdravotní potíže.

(veri)

Zdroj:
http://www.webmd.com
www.goodnites.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#