#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trombocytopenie u chronických jaterních chorob

15. 5. 2019

Trombocytopenie je častou a nepříjemnou komplikací, s níž se setkáváme u jaterních onemocnění.

Trombocytopenie je častou a nepříjemnou komplikací, s níž se setkáváme u jaterních onemocnění. V poslední době se objevují studie nových léků, které jsou již ve stadiích klinického testování. Výsledky jsou více než slibné, proto zde přinášíme krátký pohled do této oblasti.

Trombocytopenie u chronických postižení jater

Trombocytopenie je častou komplikací chronických jaterních onemocnění. Objevuje se u více než dvou třetin pacientů. Příčiny mohou být různé – zvýšená sekvestrace destiček ve zvětšené slezině, útlum kostní dřeně při chronické infekci hepatitidou typu C, antivirová terapie či léčba interferonem. Svoji roli může hrát i snížení aktivity nebo produkce trombopoetinu (faktoru stimulujícího tvorbu destiček).

Dopad na léčbu

Pokud dojde u pacienta k trombocytopenii, ovlivní to celý proces léčby. Biopsie jater, antivirová terapie, chirurgické výkony – to jsou modality, jež musí být u takových pacientů pečlivě zvažovány. V poslední době se objevilo několik slibných výzkumů, které ukazují cestu řešení tohoto problému. Jedná se o možnosti stimulace produkce trombopoetinu a o použití agonisty receptoru pro trombopoetin, eltrombopagu.

Výsledky klinického testování

Druhá fáze multicentrické randomizované studie totiž například ukázala, že denní podávání eltrombopagu u pacientů s trombocytopenií vzniklou v důsledku onemocnění chronickou hepatitidou typu C signifikantně zvýšilo počet trombocytů. Po čtyřtýdenní kúře se počet destiček zvýšil na 100 000/µl u 75 % nemocných léčených 50 mg eltrombopagu. Pokud byla podávána dávka 75 mg, dosáhlo se zvýšení počtu destiček na 100 000/µl u 95 % osob. Naproti tomu u lidí, jimž bylo podáváno placebo, byl účinek nulový.

Zdá se, že do budoucna se můžeme těšit na nové účinné léky pro pacienty s těžkou trombocytopenií a pro pacienty nereagující na běžnou léčbu.

(hul)

Zdroj: Afdhal N, et al. Thrombocytopenia associated with chronic liver disease. J Hepatol 2008 doi:10.1016/j.jhep.2008.03.009



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#