#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Terapie hepatitidy C u dětí

15. 5. 2019

Hepatitida C postihuje v současné době celkem 4–10 % dětí, které se narodí infikovaným matkám. Téměř v 80 % případů dochází k přechodu onemocnění do chronicity.

Hepatitida C postihuje v současné době celkem 4–10 % dětí, které se narodí infikovaným matkám. Téměř v 80 % případů dochází k přechodu onemocnění do chronicity. Většina pacientů s chronickou infekcí virem hepatitidy C bývá zcela asymptomatická. Jediným symptomem jsou často jen přetrvávající či intermitentní biochemické odchylky. K rozvoji závažného onemocnění jater tak může dojít po 10 letech od vzniku infekce s méně než 2% celkovým rizikem pro pacienty dětského věku.

Dostupná terapie této chronické infekce není v současnosti kontraindikována u jinak zdravých dětí. Americkým úřadem FDA (Food and Drug Administration) a evropskou agenturou EMEA (European Agency for the Evaluation of Medicinal Products) byla nedávno schválena kombinovaná terapie pegylovaným interferonem alfa-2b s ribavirinem i pro dětské pacienty. Věková hranice 3 let byla stanovena s cílem předejít závažným nežádoucím účinkům.

Jedna z největších již dříve publikovaných pilotních studií sledovala 62 pacientů ve věku 2–17 let, kteří byli po dobu 48 týdnů léčeni kombinací injekčního pegylovaného interferonu alfa-2b a perorálně podávaného ribavirinu. Setrvalé virologické odpovědi (SVR) dosáhlo 22 ze 46 pacientů (48 %) s genotypem 1. Ve skupině pacientů s genotypem 2 a 3 dosáhlo SVR 13 ze 13 pacientů (100 %). Terapie byla v průběhu studie dobře tolerována, s dobrou compliance pacientů, dokonce i ve skupině adolescentů.

Jak již bylo zmiňováno, zkušenosti z pilotních studií a mezinárodních prací naznačují, že pacienti s genotypem 1 odpovídají na léčbu přibližně v 50 %, u genotypu 2 nebo 3 je tomu tak dokonce ve více než v 90 %. Z uvedeného vyplývá, že dané léčebné schéma lze považovat za optimální terapeutické řešení této chronické infekce, a to i v dětském věku.

(mik)

Zdroj: Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2010 Feb; 4 (1): 51–61.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#