#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Spouští čokoláda migrénu?

26. 11. 2018

Na nedávné konferenci American Headache Society zazněl příspěvek, který boří hluboko zakořeněný mýtus o migréně. Připravte si kousek čokolády a čtěte dál.

Nejisté základy

Teorie, že čokoláda může být spouštěčem migrény, má velmi nejisté základy. Někteří pacienti navíc přísahají, že je tato oblíbená potravina před záchvaty migrény naopak chrání. Pro osobu, která vnímá čokoládu jako spouštěč migrény, je tato asociace velmi reálná, ale studie, jejíž závěry prezentoval neurolog Kenneth Shulman, nenalezla u 95,7 % ze 606 osob trpících migrénou vůbec žádnou spojitost mezi záchvaty a čokoládou.

Stochastický jev

Výzkum byl proveden na základě dotazníkového šetření mezi nemocnými. Respondenti využívali po dobu 90 dní digitální platformu, do níž zaznamenávali domnělé spouštěče proběhlých migrenózních záchvatů a bolesti hlavy. Tyto záznamy pak byly statisticky zpracovány. Podle nich lze asi o 2,6 % respondentů říci, že u nich čokoláda skutečně mohla nastartovat záchvaty migrény. Naopak u 1,7 % dotazovaných měla čokoláda protektivní účinek. Čokoládu tedy za obecný spouštěč migrény prohlásit nemůžeme.

Podle autorů tohoto výzkumu to však neznamená, že by u nikoho nemohla existovat souvislost mezi požitím čokolády a zvýšením nebo snížením rizika záchvatu migrény; je to však jev stochastický – spíše výjimka než pravidlo.

„Čokoládová aura“

Tento příspěvek se dočkal také zajímavého komentáře. Profesor neurologie z Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) Andrew Charles upozornil, že nástup záchvatu migrény je několikastupňový proces, který má v prodromální fázi projevy jako fotosenzitivita, změny nálady nebo změny chutí. Konzumace čokolády přitom může být významnější než čokoláda sama – právě chuť na čokoládu může být projevem přicházejícího záchvatu migrény (sympatickým označením takového jevu by mohla být „čokoládová aura“). Čokoláda tedy nemusí fungovat jako spouštěč, ale jako ukazatel prodromální fáze záchvatu.

(pez)

Zdroj: Susman E. Chocolate unlikely to be a trigger for migraine attacks. Neurology Today Conference Reporter: American Headache Society Annual Meeting, San Francisco, 2018 Jul 2. Dostupné na: https://journals.lww.com/neurotodayonline/blog/NeurologyTodayConferenceReporterAmericanHeadacheSocietyAnnualMeeting/pages/post.aspx?PostID=15 



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#