#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proti borrelióze může ochránit antibiotický gel

14. 5. 2019

Díky loňskému objevu německých mikrobiologů a imunologů bude zřejmě v dohledné době k dispozici antibiotický gel s azitromycinem, který podle dosavadních zjištění účinně zabraňuje přenosu borrelií z klíštěte na hostitele.

Díky loňskému objevu německých mikrobiologů a imunologů bude zřejmě v dohledné době k dispozici antibiotický gel s azitromycinem, který podle dosavadních zjištění účinně zabraňuje přenosu borrelií z klíštěte na hostitele.

V léčbě borreliózy jde především o rychlost. Prognóza nemocného v akutním stadiu nemoci je při včasném podání antibiotik velmi dobrá, chronické stadium onemocnění však na léčbu reaguje podstatně méně. Rozhodnutí o zahájení léčby není vždy jednoduché – vzhledem k úzkému časovému oknu je nutné často rozhodnout o terapii jen na základě klinického podezření ještě před průkazem původce. Dosavadní léčba pacienta poměrně významně zatěžuje. Používají se systémová antibiotika ve vyšších dávkách – nejčastěji doxycyklin, amoxicilin nebo ceftriaxon.

Mnichovští imunologové a mikrobiologové inokulovali laboratorním myším původce lymeské borreliózy – B. burgdorferi sensu stricto. Následně aplikovali lokálně azitromycin v různé koncentraci a různých časových intervalech po inokulaci, načež vyšetřili myši na přítomnost spirochet. Výsledky jsou slibné – borrelie se u myší detekovat nepodařilo, a to ani v případě aplikace preparátu až tři dny po přisátí klíštěte.

V současnosti probíhá s tímto novým preparátem klinická studie ve fázi III. V případě potvrzení jeho účinnosti půjde o nový, pohodlný a efektivní způsob prevence tohoto závažného infekčního onemocnění. Velkou výhodou bude nepřítomnost systémových nežádoucích účinků a interakcí, s nimiž musíme počítat po prolongované perorální aplikaci antibiotik.

(jav)

Zdroj: Straubinger R. K. et al. Evaluation of the preventive capacities of a topically applied azithromycin formulation against Lyme borreliosis in a murine model. J Antimicrob Chemother 2011 Dec; 66 (12): 2814–22; doi: 10.1093/jac/dkr371



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#