#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč incidence klíšťové encefalitidy roste?

14. 5. 2019

V roce 2011 byla ve Švédsku zaznamenána nejvyšší incidence klíšťové encefalitidy (KE) za celou dobu sledování.

V roce 2011 byla ve Švédsku zaznamenána nejvyšší incidence klíšťové encefalitidy (KE) za celou dobu sledování a počet případů KE zatím zaznamenaných v roce 2012 do začátku srpna naznačuje, že letošní výskyt KE by mohl ten z loňského roku opět překonat. V časopise Parasites and Vectors byl nedávno uveřejněn přehledný článek zaměřený na šíření a výskyt KE ve Švédsku, jehož autoři analyzují možné příčiny stále rostoucí incidence tohoto onemocnění.

Ve Švédsku stejně jako v mnoha dalších evropských zemích je hlavním přenašečem viru KE na člověka nymfální stadium běžného klíštěte Ixodes ricinus. Virus KE se v populaci klíšťat přenáší a udržuje především tehdy, když infekční nymfy klíšťat sají společně s neinfekčními, avšak infikovatelnými larvami klíšťat z jednoho hostitele (většinou hlodavce).

Hlavním hostitelem dospělých klíšťat je srnčí zvěř. Podle autorů článku byly vysoké počty srnčí zvěře ve Švédsku po více než tři desetiletí důvodem značného rozmnožení klíšťat. Na druhou stranu v současné době počty srnčí zvěře opět klesají a díky tomuto poklesu se důležitým zdrojem potravy pro klíšťata stali především malí hlodavci, kteří slouží jako rezervoár viru KE. V důsledku toho se výrazně zvýšil počet klíšťat nakažených virem KE.

Neobvykle teplé a vlhké počasí v roce 2011 umožňovalo nymfám a dospělým klíšťatům být aktivní a vyhledávat hostitele po velkou část roku. Zároveň díky tomuto počasí trávilo více lidí čas v přírodě, kde byli vystaveni většímu riziku napadení infikovanými klíšťaty. Výsledkem bylo nejméně 284 zaznamenaných případů KE u člověka, což je ve Švédsku za dobu sledování dosud nejvyšší počet. Také v roce 2012 začala sezóna klíšťat, díky neobyčejně teplému březnu, poměrně brzy. Na srážky bohaté červen a červenec vytvořily předpoklady pro dobrou „houbařskou sezónu“ a díky těmto faktorům bude incidence KE v roce 2012 podobně vysoká nebo ještě vyšší než incidence v roce 2011.

Klimatické podmínky ovlivňují výskyt KE také v Česku

Přestože počty případů KE v posledních letech ve Švédsku rostou, Švédsko se stále díky své geografické poloze řadí k zemím s relativně nízkým výskytem tohoto onemocnění. Ne tak Česká republika. I přesto, že rozlohou naše země patří k těm menším, tvořily v letech 2000 až 2010 případy KE v České republice plnou čtvrtinu všech případů hlášených z evropských zemí (netýká se Ukrajiny, Běloruska a Ruska). Toto číslo znamená nejvyšší podíl případů KE na jednu zemi napříč Evropou. Přestože z dlouhodobého hlediska počet případů KE v ČR stejně jako ve Švédsku roste, v letech 2000 až 2011 byl rekordním rok 2006. Stejně jako v případě Švédska i u nás ovlivňují výskyt KE v daném roce především klimatické podmínky (teplota a vlhkost, příchod prvních mrazů a doba nástupu vyšších teplot na jaře).

(vek)

Zdroj: Jaenson T. G. et al: Why is tick-borne encephalitis increasing? A review of the key factors causing the increasing incidence of human TBE in Swedena. Parasit Vectors. 2012 Aug 31; 5: 184.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#