#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Predikce rizikových faktorů u dívek

15. 5. 2019

Může chování a životní styl mladých dívek předpovědět, jak velké riziko vzniku rakoviny prsu budou mít v dospělosti? Na tuto otázku se snaží najít odpověď odborníci z Cancer Institute in New Jersey (CINJ), který patří pod lékařskou fakultu Robert Wood Johnson Medical School.

Může chování a životní styl mladých dívek předpovědět, jak velké riziko vzniku rakoviny prsu budou mít v dospělosti? Na tuto otázku se snaží najít odpověď odborníci z Cancer Institute in New Jersey (CINJ), který patří pod lékařskou fakultu Robert Wood Johnson Medical School.

Rakovina prsu v USA

Podle Americké společnosti pro nádorová onemocnění (American Cancer Society) je rakovina prsu vedle rakoviny kůže nejčastěji diagnostikovaným nádorem u žen. V roce 2008 to bylo například 183 tisíc nových případů rakoviny prsu v celých Spojených státech a 6300 nových případů jen v New Jersey.

Rozhoduje puberta

Cílem studie je zjistit, jakou roli ve vzniku nádorových onemocnění v dospělosti hrají nutriční a hormonální faktory a životní prostředí. Do studie pak jsou zařazovány devítileté a desetileté dívky, které žijí ve státu New Jersey. Předchozí výzkumy totiž naznačily, že zlomový bod, kdy se mění riziko vzniku rakoviny prsu v dospělosti, je právě puberta a její začátek. Podle studie, která byla uveřejněna v roce 2007, měly ženy, které začaly menstruovat před dvanáctým rokem života, o 50 % vyšší riziko vzniku rakoviny než ty, které začaly až kolem 16. roku. To je poměrně důležité zjištění, protože v posledních letech klesá u dívek věk první menstruace.

Jak navíc poznamenala doktorka Elisa Banderová, epidemioložka na CINJ, existuje stále více důkazů, že faktory z mládí hrají v pozdějším věku významnou roli ve vzniku nádorových onemocnění. Proto je třeba pochopit, proč v současnosti dochází k nástupu puberty stále dříve. Výsledky z této studie by pak mohly v dlouhodobém horizontu pomoci snížit riziko vzniku rakoviny prsu.

Podmínky pro přijetí do studie

Nábor do studie je stále otevřený. Dívky žijící ve státě New Jersey se mohou hlásit pomocí e-mailu. Pro přijetí je pak nutný věk 9–10 let a dívky musí žít se svou biologickou matkou, aby se mohla zdokumentovat osobní a rodinná anamnéza. Vstup do studie potom zahrnuje jak fyzikální vyšetření (výška, váha, procento tělesného tuku atd.), tak i vyplnění dotazníku týkajícího se rizikových faktorů a životního stylu, nebo odebírání vzorků slin a moči. Studie bude trvat několik let a dívky tak budou sledovány i přes začátek puberty. Další výzkum se pak bude odehrávat pomocí telefonických dotazníků.

(kam)

Zdroj: Fisher M. Jersey Girl Study on Pre-Teen Girls Expanded at The Cancer Institute of New Jersey. Tisková zpráva Rober Wood Johnson Medical School a The Cancer Institute of New Jersey, publikováno on-line.
Dostupné na http://www.cinj.org/documents/PRBanderaJerseyGirlupdate0409.pdf , stav ke 20. 7. 2009.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#