#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nech brouka žít… Ať žije astma!

24. 4. 2019

Alergie je velmi moderním pojmem, zejména na sociálních sítích. Alergie na lepek, parabeny, latex, pyl, prach, roztoče, šváby, stonožky, nosorožce, … Na co všechno může být člověk alergický?

Tradiční společník

Alergie na šváby je považována za důležitou příčinu bronchiálního astmatu již pět dekád. Možná vás napadne, že čistotný člověk doma hmyz nemá, proto je otázka švábů bezpředmětná. Ale není tomu tak. Švábi jsou tradičními společníky člověka, a to především v městském prostředí.

Je jich víc než nás!

Po celém světě existují asi 4 tisíce druhů švábů. Nám důvěrně známý tzv. německý šváb (Blattella germanica) dává přednost suchému a chladnému prostředí. Mimochodem, nepřipomíná vám to známý pokyn pro skladování potravin „Uchovávejte v suchu a chladu“? Možná by měl být změněn na „Uchovávejte v suchu a chladu, ať mají švábi co žrát!“.

Ale zpět k odbornému obsahu: Senzitizace ke švábím alergenům je z celosvětového hlediska jedním z nejsilnějších rizikových faktorů pro rozvoj bronchiálního astmatu, zejména v chudších oblastech měst. Nedávná studie ukazuje, že prevalence alergie na šváby v USA kolísá mezi 17 a 41 %, přičemž švábí alergeny byly objeveny v 85 % amerických domácností.

Jsme si souzeni molekulárně

V posledních několika letech jsme zaznamenali velký pokrok v poznání švábích alergenů a tyto nové poznatky mají významný přesah do diagnostiky a terapie.

Tento překrásný nákres švába, který vyšel z dílny lékařů z amerického Charlottesville, je cennou součástí jejich recentní studie. V ní mimo jiné upozorňují na to, že omezení expozice není zejména pro děti dobrým řešením, jak se zdá. Není snadné docílit ho ani v prostředí domova, a navíc nemůžeme zabránit pokračování expozice v prostředí škol a školek. Léčba astmatu podle aktuálních guidelines je sice skvělým a skutečně efektivním nástrojem ke zvládání astmatu, ale exacerbace se u těchto pacientů stále vracejí a významně snižují kvalitu jejich života.

Přišel pacient, přineste švába!

Dokonce i s diagnostikou jsou problémy, protože in vivo testy jsou prováděny extraktem ze skutečných švábů. Tyto extrakty nejsou nijak standardizovány a výsledky vyšetření jsou proto rozporuplné.

Jak tedy tuto nepříznivou situaci vyřešit? Autoři prezentované práce doporučují vyšetřování pomocí rekombinantních švábích antigenů. Vytipovali antigenní skupiny, které jsou velmi efektivní a mají dostatečně stabilní molekulu, aby našly praktické využití. K léčbě pak navrhují využít mimo jiné alergenovou imunoterapii.

(pez)

Zdroj: Pomés A., Mueller G. A., Randall T. A. et al. New insights into cockroach allergens. Curr Allerg Asthma Rep 2017; 17 (4): 25, doi: 10.1007/s11882-017-0694-1.



Štítky
Alergologie a imunologie Interní lékařství Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#