#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nečekaný objev: viry mohou být příčinou střevních zánětů

2. 6. 2015

V trávicím traktu pacientů s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou našli vědci velké množství málo známých druhů virů. Mohou stát za vznikem těchto nemocí?

V trávicím traktu pacientů s Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou našli vědci velké množství málo známých druhů virů. Mohou stát za vznikem těchto nemocí?

Tělo plné mikrobů

Věděli jste, že lidský organismus obsahuje více bakterií než svých vlastních buněk? Až během posledních let postupně objevujeme, jak souvisí naše zdraví se zastoupením těchto „hodných“ mikrobů v našem těle – s naším mikrobiomem. Dnes víme, že změny ve složení střevních bakterií jsou spojeny například s obezitou, cukrovkou, ale i nespecifickými střevními záněty (IBD). U těch bylo prokázáno snížení rozmanitosti bakteriálních druhů ve střevě. Letos v lednu však vědci přišli s něčím neslýchaným. Zjistili, že rozmanitost virů je ve střevě lidí trpících IBD naopak o poznání vyšší než u zdravých. Otázka zní: Jde o důsledek střevního zánětu, nebo o jeho příčinu?

Virus ublíží bakterii, bakterie člověku

Článek se objevil na konci ledna 2015 v časopise Cell. Jde o vůbec první výzkum svého druhu a jeho výsledek zní jednoznačně: při hledání příčin IBD bychom měli věnovat virům stejnou pozornost, jakou věnujeme bakteriím a samotné lidské genetice a imunologii. „Mnohé z objevených virů patří mezi takzvané bakteriofágy – viry, které infikují bakterie a mohou měnit jejich vlastnosti,“ říká doktor Herbert W. Virgin, jeden z autorů výzkumu. Tyto viry se podle něj mohou pouze uvolňovat z bakterií, které ve střevě odumírají kvůli zánětu, a nehrát tak žádnou roli při jeho vzniku. Stejně tak se ale mohly do těla dostat s potravou a infikovat střevní bakterie, které tím získaly nové vlastnosti a vyvolaly onemocnění. Viry také mohou působit samy přímo na střevo. Podle Virgina může jít i o kombinaci těchto teorií.

Objev za námi, práce před námi

Vědci tím odkryli naprosto nové pole pro výzkum a sami uznávají, že jejich práce je jen špičkou ledovce. „O většině virů, které byly u pacientů nalezeny, toho zatím mnoho nevíme, jde o nedávno objevené druhy,“ říká dr. Virgin, přednosta Ústavu patologie a imunologie na Washingtonově univerzitě v St. Louis. „Čeká nás ještě spousta práce se čtením jejich genetické informace a se zjišťováním, jak tyto viry ovlivňují střevo a střevní bakterie. Teprve potom budeme schopni určit, zda jsou příčinou, nebo pouze důsledkem nespecifických střevních zánětů.“ Naznačil také, že i obezita, cukrovka a další choroby by mohly mít co do činění s viry.

(luko)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#