#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Může dlouhodobá léčba buprenorfinem/naloxonem zablokovat dopaminergní aktivitu a potencovat recidivu?

15. 5. 2019

V České republice se pro léčbu opiátové závislosti používají přípravky Subutex a Suboxone, jejichž používání se zdá být velmi slibné. Vědci však zjistili, že možná existuje zvýšené riziko recidivy závislosti při chronickém užívání těchto látek.

V České republice se pro léčbu opiátové závislosti používají přípravky Subutex a Suboxone, jejichž používání se zdá být velmi slibné. Vědci však zjistili, že možná existuje zvýšené riziko recidivy závislosti při chronickém užívání těchto látek.

Klinické účinky buprenorfinu a naloxonu

S příchodem metadonu a následně i buprenorfinu na půdu medicíny se během terapie podařilo snížit procento neúspěšných průběhů detoxifikace i přítomné touhy pacientů po návratu k droze. Bohužel se zatím nepodařilo dosáhnout stejného výsledku v dlouhodobé prevenci po samotném detoxifikačním procesu. Vědci nyní zjistili, že relaps závislosti souvisí s hypersenzitivitou dopaminergních receptorů, proto bude nejspíše nutné je v průběhu léčby aktivovat.

Úloha mezolimbického systému

Je dobře známo, že systém odměny je regulován uvolňováním dopaminu a následnou interakcí neurotransmiterových vazeb v nucleus accumbens. Hlavní místo pocitu odměny se zdá být v mezolimbickém systému mozku, kde se kromě dopaminu účastní přenosu informace i neurotransmitery serotonin, enkefalin a GABA. Lidé s vrozenou hypodopaminergní aktivitou se snaží stimulovat mezolimbická dopaminergní centra látkami, jako jsou alkohol, opiáty či nikotin.

Pravděpodobný mechanismus vzniku recidiv

Ač je mozková tkáň dosud z velké části neprobádaným územím, lékaři se domnívají, že za recidivami stojí snížení hustoty dopaminergních receptorů D2 během léčby, které jsou současně neznámým mechanismem hypersenzitivní k účinku dopaminu a jeho agonistů. Ve studii z roku 2010 vědci označili za původce relapsu gyrus cinguli (přesněji dACC – dorsal Anterior Cyngulate Cortex), který byl pomocí neuropsychologických a zobrazovacích metod označen za dysfunkční u osob s drogovou závislostí.

Ačkoliv přípravky Subutex a Suboxone vykazují velmi vysokou úspěšnost v léčbě závislostí, v budoucnu bude potřeba změnit léčebný režim tak, aby se snížil počet recidiv po detoxikační léčbě. K tomu je však nejprve potřeba postupu na poli neurobiologie, která musí zjistit, jak celý systém pracuje.

(holi)

Zdroj: Kenneth B., et al. Can the chronic administration of the combination of buprenorphine and naloxone block dopaminergic activity causing anti-reward and relapse potential? Mol Neurobiol. 2011 December; 44 (3): 250–268; doi: 10.1007/s12035-011-8206-0



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#