#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se naučit žít s Crohnovou chorobou

15. 5. 2019

Přestože pro pacienty s Crohnovou nemocí mohou být některé aktivity větší výzvou než pro zdravé lidi, dobře zvládnuté onemocnění dovoluje plnohodnotný životní styl. Projděme si základní kroky, jak žít s touto potíží co nejpohodlněji.

Přestože pro pacienty s Crohnovou nemocí mohou být některé aktivity větší výzvou než pro zdravé lidi, dobře zvládnuté onemocnění dovoluje plnohodnotný životní styl. Projděme si základní kroky, jak žít s touto potíží co nejpohodlněji.

Věnujte pozornost lékům!

V současné době existuje na Crohnovu chorobu mnoho medikamentů. Ne všechny však působí na každého pacienta, proto na správném výběru opravdu záleží. Jak na to?

  • Hovořte s lékařem o efektivitě léčiva právě ve svém případě.
  • Zároveň se však obrňte trpělivostí, řada přípravků potřebuje jistý čas, aby se mohl jejich účinek plně projevit.
  • Upřímně informujte svého ošetřujícího lékaře o všech nežádoucích účincích, které zaznamenáte. Někdy stačí pouhá úprava dávky a je po problému.
  • Některé léky navíc ztrácí časem účinnost a je zapotřebí léčbu přehodnotit, proto se nepřestávejte sledovat.

Pochutiny a potraviny

Na začátku onemocnění je dobré zachovat stravovací návyky, které jste měli doposud. Poradce pro stravování vám pak může lépe pomoci vysledovat, které potraviny vám nedělají dobře a čím by šly nejlépe nahradit. Crohnova choroba není spojována s žádnými drastickými dietami, zpravidla stačí pouze citlivé, ale přesné zásahy do jídelníčku. Zároveň se snažte zachovat si optimální váhu, to znamená pozor na podvýživu, ale i na obezitu.

Naučte se zvládat vzplanutí onemocnění

  • Snažte se zachytit první známky zhoršení nemoci.
  • Pokud vám lékař pro tento případ poradil užití volně prodejných léků, neodkládejte to na později.
  • Pište si deníček a zaznamenávejte si neobvyklé projevy nemoci či faktory včetně potravin, jež zhoršení mohly vyvolat. Pomůže vám to vyhnout se v budoucnosti dalším atakám.

Období pohody

Jakmile se onemocnění opět uklidní, nezapomeňte se odměnit a zrealizovat všechny aktivity, které jste si v době zhoršení stavu nemohli dovolit. Relaxační techniky včetně příjemného posezení s přáteli dokážou prostřednictvím psychiky téměř zázraky.

Crohnova choroba je sice nepříjemné onemocnění, ale svým aktivním přístupem a pozorností vůči sobě samým si můžete vybudovat doslova strategický plán, aby vás nemoc co nejméně obtěžovala. Dobrá komunikace s lékařem a zdravotnickým personálem je přitom základem.

(bak)

Zdroj: www.wikihow.com, Callum H.: Jak žít s Crohnovou chorobou, 2012



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#