Jak ovlivňují lipidový profil nutraceutika z mořských ryb?
Snížení hladiny LDL cholesterolu (LDL-c) je ústředním cílem v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, zejména ischemické choroby srdeční. Odhaduje se, že každé snížení LDL-c o 1 % koresponduje se snížením rizika kardiovaskulárního onemocnění o 1−2 %.
Nutraceutika v mořských rybách
Jedním z řešení hyperlipidémie může být konzumace potravin, které tento rizikový faktor příznivě ovlivňují, jako jsou nutraceutika. Tento termín zavedl v roce 1979 Stephen DeFelice − nutraceutika definuje jako potraviny nebo složky potravin přírodního původu, jež jsou zdraví prospěšné ve smyslu prevence a léčby chorob.
Mezi nutraceutika lze zařadit omega-3 nenasycené mastné kyseliny − eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA), jež jsou ve velkém množství obsažené v mořských rybách. Výhody příjmu omega-3 nenasycených mastných kyselin ve výskytu kardiovaskulárních chorob byly v nedávných studiích zpochybněny, proto je možné, že přínos konzumace mořských ryb nevychází jen z příjmu těchto kyselin, ale mohly by za ním stát další živiny (minerály, vitaminy a proteiny).
Variabilní účinky
Z několika studií vyplynulo, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají malý nebo žádný vliv na hladinu celkového cholesterolu (TC), ale ovlivňují koncentrace LDL-c a HDL-c stejně jako velikost těchto částic. Tyto účinky jsou variabilní, navíc závislé na dávce a sledované populaci. Nedávné studie navíc ukazují, že existují rozdíly mezi EPA a DHA. Doplňky s obsahem DHA zvyšovaly koncentraci HDL-c a velikost LDL částic, zatímco preparát s EPA významně snížil hladiny TC, non-HDL-c a apolipoproteinu B (ApoB) v krevní plazmě pacientů s hypertriglyceridémií, a to bez zvýšení koncentrací LDL-c.
V několika klinických studiích hodnotících účinek proteinů obsažených v rybách na snížení cholesterolu se ukázalo, že konzumace doplňků s obsahem bílkovin z tresky neměla u dospělých lidí s nadváhou žádný účinek na hladiny triacylglycerolů (TAG) nebo HDL-c, avšak vedla v významnému snížení LDL-c.
Závěr
Výsledky řady klinických studií ukazují, že EPA, DHA a proteiny obsažené v mořských rybách příznivě ovlivňují mortalitu na kardiovaskulární onemocnění. Pro potvrzení přínosu izolovaných nutrientů pro primární a sekundární prevenci kardiovaskulárních onemocnění je však třeba dalších klinických studií.
(ave)
Zdroj: Chiesa G., Busnelli M., Manzini S., Parolini C. Nutraceuticals and bioactive components from fish for dyslipidemia and cardiovascular risk reduction. Mar Drugs 2016 Jun 8; 14 (6), pii: E113, doi: 10.3390/md14060113.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Štítky
Farmacie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé Farmaceutický asistentOdborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Oční kontakt lékaře s hospitalizovaným pacientem dělá divy
- Neinvazivní analýza biomarkerů střevního mikrobiomu zefektivní diagnostiku IBD
- Mozky všeho druhu: s implantátem, mikroplasty, zpomalené i mutované – „jednohubky“ z výzkumu 2025/6
- Nový screening výdutě břišní aorty má předejít výbuchu „tikající bomby“ u mužů
- Není statin jako statin aneb praktický přehled rozdílů jednotlivých molekul
Mohlo by vás zajímat
- FDA schválil první biosimilární přípravek
- Postoj Španělské společnosti pro revmatologii k biosimilars
- České zkušenosti s biosimilárním infliximabem jsou pozitivní
- Extrapolace dat u biosimilárních přípravků je zavedeným postupem
- FDA schvaluje první generikum pro glatirameracetát
- Aktuální přehled registrovaných biosimilárních přípravků