#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Identifikovány nové antigeny pro diagnostiku klíšťové encefalitidy

16. 9. 2015

Finští vědci identifikovali potenciální antigeny pro diagnostiku klíšťové encefalitidy a pro sérologické odlišení infekcí vyvolaných různými flaviny. Jde o první zprávu o nalezení dominantních lineárních epitopů lidských B-lymfocytů pro celý genom viru klíšťové encefalitidy. Tyto antigeny umožní také odlišit infekci virem klíšťové encefalitidy od imunitní reakce navozené očkováním.

Virus klíšťové encefalitidy, vyvolávající infekci centrálního nervového systému, patří do rodiny flavivirů. Tato skupina virů zahrnuje také původce japonské encefalitidy, žluté horečky, horečky dengue a západonilské horečky. Flaviviry vykazují vysokou zkříženou reaktivitu v sérologických testech, které jsou dnes založeny na zjištění bílkovin kapsidy viru. Proteiny kapsidy (E) jsou hlavním antigenním činitelem, který vyvolává imunitní odpověď v podobě tvorby neutralizačních protilátek.

Autoři této práce syntetizovali celou délku proteomu viru klíšťové encefalitidy a hodnotili peptidy v séru pacientů s infekcemi vyvolanými různými flaviviry, pacientů očkovaných proti viru klíšťové encefalitidy a kontrolních jedinců. Identifikovali 11 epitopů (peptidových cílů pro vazbu protilátky), především na povrchu proteinu E a nestrukturálního proteinu 5, z nichž 2 lze využít v diferenciální diagnostice flavivirových infekcí nebo imunity navozené očkováním.

(zza)

Zdroj: Kuivanen S., Hepojoki J., Vene S., et al. Identification of linear human B-cell epitopes of tick-borne encephalitis virus. Virol J. 2014 Jun 19; 11: 115.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#