#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Genetika astmatu: nová subpopulace lymfocytů

14. 5. 2019

Geny ovlivňující patogenezi astmatu můžeme zkráceně rozdělit do dvou velkých kategorií. První skupina ovlivňuje zánětlivé procesy a druhá hraje klíčovou roli v remodelaci dýchacích cest.

Které geny ovlivňují astma?

Geny ovlivňující patogenezi astmatu můžeme zkráceně rozdělit do dvou velkých kategorií. První skupina ovlivňuje zánětlivé procesy a druhá hraje klíčovou roli v remodelaci dýchacích cest. Je však nutné zmínit, že většina z nich, pokud ne všechny, hraje komplexní roli a ovlivňuje oba hlavní procesy vzniku onemocnění. Je obtížné studovat úlohu těchto genů odděleně, pro popis jejich funkce je to však žádoucí.

Další kousek do skládačky

Diferenciace Th-buněk hraje důležitou roli v patogenezi astmatu. V nedávné době byla objevena nová subpopulace Th-lymfocytů, a to Th17. Původně se předpokládalo, že jejím hlavním úkolem je zprostředkování autoimunitní odpovědi. Některé nedávné výzkumy však naznačují, že Th17 by mohly hrát významnou roli v zánětlivých procesech kritických pro vznik astmatu.

Role genových polymorfizmů

U astmatických pacientů nalézáme ve sputu zvýšenou koncentraci IL-17, což je cytokin produkovaný lymfocyty Th17. V nedávné studii Kawaguchi a spol. objevili substituci His161Arg v genu kódujícím tento cytokin, která je spojena s jistou ochranou proti vzniku astmatu. Podle jejich studií in vitro tento polymorfismus také blokuje schopnost IL-17 inaktivovat protein kinázu MAPK (mitogen-activated protein kinase), a tudíž funguje jako přirozený agonista.

Th17 ovlivňují hladinu IgE

Dalším významným cytokinem produkovaným Th17 je IL-21, který pomáhá jejich diferenciaci a některým efektorovým funkcím. IL-21 také reguluje syntézu IgE a jeden z jeho polymorfizmů je spojen s vyššími hladinami IgE a vznikem astmatu, což je pravděpodobně zprostředkováno ovlivněním struktury mRNA. Jelikož Th17 potlačují vývoj a funkce regulačních T-buněk, je důvodné se domnívat, že by mohly hrát klíčovou úlohu v patogenezi astmatu, jistě je však zapotřebí dalších výzkumů.

(tms)

Zdroj: Kumar A., Ghosh B.: Genetics of asthma: a molecular biologist perspective. Clin Mol Allergy. 2009; 7: 7; doi: 10.1186/1476-7961-7-7



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#