#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Farmakoterapie primární hyperparatyreózy dnes

28. 6. 2022

Základem léčby primární hyperparatyreózy (PHPT) zůstává paratyreoidektomie jako jediný kurativní postup, který normalizuje funkci příštítných tělísek, zlepšuje kostní minerální denzitu (BMD), snižuje riziko zlomenin a rovněž prokazatelně redukuje riziko nefrolitiázy a vede k zachování renálních funkcí. Pro pacienty, kteří nesplňují současná kritéria pro chirurgickou léčbu nebo u nichž není operace možná nebo žádoucí, je k dispozici cílená medikamentózní léčba. Shrnujeme přehled dosavadních poznatků o farmakoterapii PHPT, který připravili kanadští odborníci na základě prací publikovaných v letech 2000–2020.

Většina pacientů zachycena v asymptomatické fázi

Primární hyperparatyreóza je nejčastější příčinou hyperkalcémie v ambulantní péči. Symptomy zahrnují nespecifické projevy hyperkalcémie, zvýšenou kostní fragilitu, nefrolitiázu a nefrokalcinózu. Většina pacientů je však dnes diagnostikována v asymptomatické fázi onemocnění při rutinním laboratorním vyšetření, které již v základním panelu zahrnuje hladinu kalcia.

Nejčastěji postiženy ženy po menopauze

PHPT je v 85–90 % případů důsledkem solitárního adenomu a převážně postihuje ženy po menopauze, s maximem výskytu mezi 65. a 74. rokem věku. Může také být součástí syndromu mnohočetné endokrinní neoplazie (MEN 1, 2, 4) či syndromu HPT-JT (hyperparatyreóza a tumor čelisti), případně se vyskytovat jako izolovaná endokrinopatie. Obě formy mohou mít familiární nebo sporadický výskyt.

Vyloučení zdánlivé hyperkalcémie

PHPT je diagnostikována při hyperkalcémii a zvýšené hladině parathormonu (PTH). Je třeba potvrdit, že nejde o zkreslenou hodnotu kalcémie, a to výpočtem korigované hladiny vápníku v séru s úpravou na standardní koncentraci albuminu v séru nebo stanovením ionizovaného kalcia. Sérovou hladinu kalcia může zvyšovat také lithium či hydrochlorothiazid, které je třeba pro potvrzení diagnózy na 3 měsíce vysadit. Nezbytné je rovněž vyloučit vzácnou familiární hypokalciurickou hyperkalcémii (FHH), u níž není indikovaná chirurgická léčba.

Chirurgická léčba u symptomatického onemocnění

70–80 % pacientů s PHPT je dnes zachyceno v asymptomatické fázi onemocnění, kdy nesplňují tradiční kritéria pro chirurgickou léčbu a mohou být pouze sledováni s intervencí až v čase potřeby. Chirurgický výkon je terapií volby u symptomatického onemocnění i u některých asymptomatických pacientů bez komorbidit. Konzervativní přístup je vhodný u nemocných, kteří operaci nemohou nebo si nepřejí podstoupit, případně u nich předchozí chirurgická léčba selhala.

Příjem vápníku a vitaminu D

V terapii PHPT se uplatňují obecná doporučení zahrnující dostatečnou hydrataci jako prevenci zhoršení hyperkalcémie. Pacienti s PHPT by neměli užívat thiazidová diuretika a lithium. Příjem kalcia by se u pacientů s PHPT neměl lišit od obecné populace. Při snížené hladině vitaminu D je doporučena opatrná suplementace v dávkách cholekalciferolu 600–1000 IU/den při pečlivém monitorování kalcia v séru a jeho vylučování močí, s cílovou hladinou vitaminu D > 50–75 nmol/l.

Antiresorpční léčiva a kalcimimetika

U žen po menopauze s mírnou asymptomatickou PHPT bylo prokázáno zvýšení BMD při podávání hormonální substituční léčby (HRT), která zde může být dobrou volbou pro zachování zdraví kostí. U žen po menopauze, u nichž není vysoké riziko zlomenin, lze zvážit podávání selektivních modulátorů estrogenového receptoru (SERMs) v prevenci úbytku kostní hmoty v oblasti bederní páteře. U pacientů s PHPT a osteoporózou, kteří nepodstupují operaci, lze zvážit aminobisfosfonáty nebo denosumab, které prokázaly mírné zvýšení BMD páteře a kyčelního kloubu. Nevedou ke snížení kalcia v séru. Snížení hladiny PTH a kalcia prokázalo kalcimimetikum cinakalcet, které je vhodnou terapeutickou možností u pacientů s PHPT, kteří nepodstupují chirurgickou léčbu a mají významnou hyperkalcémii. Cinakalcet neprokázal účinky na skelet, ale jeho kombinace s bisfosfonáty vedla k ochraně kostí a současnému snížení hladiny kalcia v séru.

Závěr

Pacienty s PHPT, kteří nejsou chirurgicky léčeni, je nezbytné pečlivě sledovat s pravidelným laboratorním biochemickým vyšetřením a stanovením BMD. Příjem kalcia není vhodné omezovat, hladinu vitaminu D je třeba udržovat nad 50–75 nmol/l. K ochraně kostí lze podávat antiresorpční léčiva a k účinnému snížení hyperkalcémie je vhodný cinakalcet.

inzerce:

(zza)

Zdroj: Dandurand K., Ali D. S., Khan A. A. Primary hyperparathyroidism: a narrative review of diagnosis and medical management. J Clin Med 2021 Apr 9; 10(8): 1604, doi: 10.3390/jcm10081604.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#