#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Studie potvrdila rychlou zástavu krvácení u Crohnovy choroby infliximabem

14. 5. 2019

Těžké krvácení je život ohrožující komplikací gastrointestinálních zánětlivých onemocnění. Vyskytuje se zhruba u 0,1 % pacientů s ulcerózní kolitidou (UC) a u 1,2–1,3 % pacientů s Crohnovou chorobou (CD).

Těžké krvácení je život ohrožující komplikací gastrointestinálních zánětlivých onemocnění. Vyskytuje se zhruba u 0,1 % pacientů s ulcerózní kolitidou (UC) a u 1,2–1,3 % pacientů s Crohnovou chorobou (CD). Ačkoliv se tato procenta jeví jako mizivá, opak je pravdou. Přibližně jedna třetina nemocných s CD hlásí, že se u nich gastrointestinální krvácení (GIB) různého rozsahu dostavilo při relapsu choroby. U čtvrtiny dalších pacientů bylo GIB iniciálním projevem CD.

Bohužel smutnou statistikou je i fakt, že až třetina GIB je natolik závažných, že po selhání konvenční (medikamentózní i endoskopické) terapie vyžadují chirurgický zákrok. Nový účinný lék k zástavě krvácení je tedy žádoucí.

Skupina thajských vědců se rozhodla ověřit účinnost infliximabu v této indikaci. Do studie zařadili 7 pacientů s CD. Jednalo se o 4 ženy a 3 muže (průměrný věk 52 ± 10,4 roku; věkové rozpětí 11–86 let). Pět ze sedmi nemocných uvádělo GIB jako průvodní jev znovuvzplanutí onemocnění. Zbylí dva byli díky GIB diagnostikováni.

Průměrná hladina hemoglobinu u zúčastněných adeptů kolísala od 120 ± 13 g/l do 87 ± 13 g/l v třídenní periodě. Ke zvládnutí akutního stavu byly pacientům průměrně podány 4 jednotky koncentrátu červených krvinek.

Vzhledem k vážnosti situace se zvažovala možnost chirurgického zákroku. Obavy z rozvoje syndromu krátkého střeva však tento postup vyloučily. Stejně tak angiografická embolizace nebyla vhodná (hrozilo riziko vzniku infarktového ložiska). Krvácení u všech sledovaných pacientů úspěšně zastavilo až intravenózní podání jedné či dvou dávek infliximabu (5 mg/kg).

Z uvedeného jasně vyplývá, že infliximab lze považovat za rychlou a bezpečnou alternativní terapii při akutním GIB u pacientů s CD.

(msd)

Zdroj: Satimai Aniwan et al. Infliximab stopped severe gastrointestinal bleeding in Crohn's disease. World Journal of Gastroenterology, 2012 June 7; 18 (21): 2730–2734. Publikováno online dne 7. 7. 2012.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#