#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proti bolesti je třeba zasáhnout: víte jak?

15. 5. 2019

Bolest provází mnoho onemocnění s různou závažností a často signalizuje i pouhé nepohodlí či poruchu. Někteří pacienti se rozhodnou ji "hrdinně překonat" bez jakékoli pomoci, a dokonce i beze snahy odstranit příčinu bolesti.

Bolest provází mnoho onemocnění s různou závažností a často signalizuje i pouhé nepohodlí či poruchu.

Bolestí trpí zejména pacienti s nádorovým onemocněním, které obvykle trápí bolest chronická, ale může je překvapit jak náhlé zhoršení bolesti, tak i nový typ bolesti či jiné místo jejího projevu na těle. Někteří pacienti se rozhodnou ji "hrdinně překonat" bez jakékoli pomoci, a dokonce i beze snahy odstranit příčinu bolesti.

Bolest na ústupu

Pro všechny, kteří se s bolestí potýkají, je klíčová následující informace: Každou bolest lze odstranit nebo alespoň utlumit na únosnou míru. Navíc pokud překonáváte bolest bez léčby, nejen že se tím může bolest fixovat a stát se chronickou nebo se zhoršit, ale není-li zjištěna ani její příčina, může dojít ke zpoždění léčby i závažného onemocnění s následným zhoršením prognózy.

Varovné signály

Pocity bolesti mají za úkol signalizovat, že v daném místě něco není v pořádku a že je s tím třeba něco dělat. Někdy stačí jen drobný zásah do stávajícího stavu, jako je třeba změna polohy těla či odstranění vnější příčiny bolesti (teplo, chlad apod.), a je vystaráno. Jindy je situace složitější a v nejzávažnějších případech, co se odstraňování bolesti týká, "zbyde pouze" nastavit vhodnou léčbu bolesti pomocí farmak (užívání léků) a nefarmakologických metod (psychoterapie, cvičení, autogenní trénink, hypnóza apod.).

"Pouze" neznamená beznaděj

"Zbyde pouze" na první pohled vypadá trochu beznadějně, opak je ale pravdou – k dispozici je široký výběr různě silných analgetik (léků proti bolesti) i analgetik působících na různé typy bolestí (orgánové, kostní, nervového původu, …) a skutečně pro každého lze sestavit takovou léčbu, která bolest pozitivně ovlivní či odstraní. Nemluvě o možnosti chirurgického ovlivnění bolesti v některých případech.

Centra pro léčbu bolesti

Léčbou bolesti se dokonce cíleně zabývají specializovaná pracoviště, ambulance pro léčbu bolesti, které naleznete především v rámci velkých nemocnic a onkologických oddělení. Trpí-li někdo z vašeho okolí nebo vy sami bolestmi, s nimiž si nevíte rady, tato pracoviště jsou plně k dispozici.

(zak)

Zdroj:
Kol. autorů: Základy paliativní medicíny, IPVZ, 2001
www.linkaprotibolesti.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#