Příčiny diabetu známé i neznámé

11. 8. 2016

Různé typy, odlišné příčiny. Cukrovka je nemoc více tváří, která stále vyvolává dohady. Je pravda, že ji způsobuje příliš mnoho cukru v jídelníčku? Mohou za diabetes potomků rodiče? A jakou roli hraje věk?

Inzerce

Diabetes mellitus, lidově cukrovka, patří k takzvaným multifaktoriálním onemocněním. To znamená, že se na jeho vzniku podílí více příčin. Skutečnost, že vy onemocníte, ale váš soused ne, je výsledkem kombinace vlivů jak genetických, tak vlivu životního stylu. Rodiče si nevybíráme, takže dědičnou zátěž neovlivníme. O změnu své životosprávy se však pokusit můžeme.

Jednička zůstává tajemná

Méně častý je diabetes 1. typu, kdy imunitní systém napadne buňky slinivky břišní, které produkují inzulín. Vědci doposud neobjasnili, co všechno stojí za jeho vznikem. Nicméně hlavní podezření padá na:

  • genetické zatížení – dědičnost hraje významnou roli,
  • faktory prostředí – viry a infekce (coxsackie B, cytomegalovirus, adenovirus, zarděnky či příušnice). Vědci se snaží identifikovat virus způsobující diabetes 1. typu, aby mohli vyvinout vakcínu určenou k prevenci onemocnění.

Podíl mnoha činitelů

Na vzniku častější cukrovky 2. typu mají „zásluhy“ zejména následující faktory:

  • věk nad 45 let,
  • nadváha nebo obezita,
  • sedavý způsob života a nedostatek fyzické aktivity,
  • rodič nebo sourozenec s diabetem,
  • zvýšené riziko vzniku nemoci hrozí u Afroameričanů, Hispánců, amerických indiánů a dalších ras,
  • výskyt těhotenské cukrovky (gestační diabetes) nebo velká porodní váha dítěte,
  • vysoký krevní tlak (140/90 nebo i vyšší),
  • nadměrný cholesterol v krvi,
  • syndrom polycystických ovarií (onemocnění vaječníků způsobující neplodnost žen),
  • prediabetes (předstupeň cukrovky, kdy je hladina glukózy v krvi zvýšená, ale ještě nepřekračuje 7 mmol/l nalačno).

Co vás nejvíc zajímá

Je pravda, že abych onemocněl(a) diabetem, musím trpět nadváhou? Hubeným lidem cukrovka nehrozí?

Není pochyb o tom, že obezita patří k hlavním rizikovým faktorům vzniku diabetu 2. typu. Genetika ovšem také hraje svou roli. Nicméně množství cukru se v krvi může zvyšovat s věkem i u štíhlých jedinců. Odborníci doporučují, aby si lidé ve věku nad 45 let jednou za tři roky nechali zkontrolovat hladinu cukru v krvi.

Dostanu cukrovku, jestliže jím příliš mnoho cukru?

Neustálý příjem sladkostí funguje jako spouštěč vzniku diabetu u někoho s prediabetem nebo jinou dispozicí. Rozhodně se však nejedná o jedinou příčinu tohoto onemocnění. Lidé s cukrovkou 2. typu si svým životním stylem postupně posilují rezistenci vůči inzulínu, což je hormon zodpovědný za přeměnu krevního cukru na energii. Diabetes se rozvíjí, když slinivka již neudrží krok s rostoucí poptávkou po inzulínu. U diabetu 1. typu hraje roli autoimunitní reakce organismu.

Je pravda, že až bude hladina mého cukru v krvi nebezpečně vysoká, poznám to? Objeví se jasné příznaky?

Nemusí to tak být vždycky. Mírně zvýšená hladina cukru v krvi obvykle nevyvolává žádné potíže. Nebo jsou projevy na první pohled tak mírné, že je snadno přehlédnete. Vysoká hladina se pak běžně projevuje jako únava, zvýšený hlad nebo žízeň, hubnutí, nehojící se vředy a častější močení, obzvláště v noci.

(hah)

Zdroje:
www.niddk.nih.gov
www.consumerreports.org



Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se