Při Crohnově nemoci doplňujte chybějící kalorie

7. 10. 2014

Crohnova choroba mluví do složení jídelníčku asi více než kterékoliv jiné onemocnění. Čemu se při jeho tvorbě vyhnout a co by mohlo být vhodné k vyzkoušení, to prozradí následující řádky.

Inzerce

Crohnova choroba mluví do složení jídelníčku asi více než kterékoliv jiné onemocnění. Čemu se při jeho tvorbě vyhnout a co by mohlo být vhodné k vyzkoušení, to prozradí následující řádky.

Crohnova choroba patří mezi chronická zánětlivá střevní onemocnění. Zánět způsobuje ztrátu chuti k jídlu nebo rovnou poruchy vstřebávání živin ze střeva. Často tuto nemoc doprovází nesnášenlivost laktózy (mléčnému cukru). Správné složení stravy je základem boje s touto nemocí. Nutné je vyhýbat se potravinám zhoršujícím střevní zánět, a naopak přijímat dostatek živin a energie.

Bez diskuze NE

  • Smažená jídla by měli omezovat všichni, nejen nemocní s crohnem.
  • Másla, margaríny a oleje nejsou vhodné ani ve smažených pokrmech, ani samostatně.
  • Mléčné výrobky mohou škodit hlavně tehdy, když je přidružená nesnášenlivost laktózy.
  • Ovoce a zelenina v syrové podobě občas způsobují nadýmání.
  • Potraviny s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny nepatří do stravy nemocných s Crohnovou chorobou proto, že složení jídelníčku by mělo být co nejjednodušší pro trávení.
  • Alkoholu je nutné se vyhýbat. Proč? Jednak může dojít k nepříjemné reakci s léky na crohna, dále způsobuje dehydrataci organismu a v neposlední řadě může negativně ovlivňovat zánět střeva.
  • Kofein povzbuzuje činnost střev, což může zhoršit průjmy. Nezapomínejte, že tuto složku obsahuje nejen káva, ale i různé sodovky, limonády a v neposlední řadě též čaj.

Co lze vyzkoušet

  • Mandlové mléko má řadu vitamínů, vápník i nemalou energetickou hodnotu.
  • Vajíčka jsou základem jídelníčku u nemocných, jde o snadno stravitelné bílkoviny.
  • Ovesné vločky obsahují rozpustnou vlákninu, která na rozdíl od té nerozpustné nemocným s crohnem prospívá.
  • Zeleninové polévky jsou vhodnější než syrová zelenina a obsahují více živin než ta vařená.
  • Losos nebo jiné mořské ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
  • Tropické ovoce je též povoleno, hlavně papája, avokádo, mango a další.
  • Fazolové nebo čočkové pyré jsou výborným zdrojem živin a energie.
  • Drůbež je bohatá na proteiny a lehce stravitelná.
  • Pečené papriky sice nemusí být vhodné pro všechny, jsou ale velmi výživné.
  • Rýže není sice nijak zvlášť kalorická, ale je snadno stravitelná.
  • Oříšková másla přinášejí živiny obsažené v oříšcích, ovšem bez zažívacích problémů objevujících se při pojídání celých plodů.

Nejvhodnější způsob, jak si sestavit vlastní jídelníček, je vést si deník, kam budete zapisovat konzumovaná jídla. Rovněž tak způsob jejich přípravy a případné nepříjemné příznaky, které následovaly. To vše je pak samozřejmě vhodné konzultovat se svým lékařem.

(krot)

Zdroje:
www.healthline.com
www.ccfa.org
www.health.com

Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se