#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Josef Marek, Václav Hána a kolektiv. Endokrinologie.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2018; 64(1): 89
Kategorie: Z odborné literatury

Galén: Praha 2017. 692 s. ISBN 9788072624843

Předložená kniha, která je dílem kolektivu renomovaných autorů, představuje ten nejkomplexnější přehled současné endokrinologie v naší zemi.

Ano, takhle by měla začínat recenze dané publikace, a je to tak správně. Nicméně si musím dovolit poznámku, trochu osobní. Nemyslím, že by následující řádky měly zpochybnit mou objektivitu, ale čtenář by měl vědět, že recenzuji knihu:

  • jednoho z mých vážených učitelů, dlouholetého přednosty naší kliniky,
  • mnoha mých blízkých kolegů,
  • věnovanou zakladateli české endokrinologie (ale také naší kliniky).

Navíc, nejsa endokrinologem, především se dívám na knihu pohledem všeobecného internisty s převážně kardio­metabolickým zaměřením. Nicméně vědom si všech výše zmíněných skutečností, pokusím se být maximálně objektivní.


Jak je tedy uvedeno už v první větě této recenze, jedná se o současnou „bibli“ české endokrinologie. Na skoro 700 stranách se o své znalosti a vědomosti podělilo se čtenářem 51 autorů. To rozhodně není málo a je velkou zásluhou především obou hlavních autorů a pořadatelů, že dokázali celé dílo udržet v jednotném duchu, takže působí jako monolit. Jednotlivé kapitoly mají stejnou strukturu a není problémem nalézt potřebnou informaci.

Úvodní kapitoly, poskytující především teoretický základ pro další klinické aplikace, věnované genetice, imunoendokrinologii a neuroendokrinologii, se zabývají možná spíše obecnějšími problémy (jistě s výjimkami). Pak již následuje podrobný přehled jednotlivých částí endokrinologie. Od hypofýzy přes tyreoideu k nadledvinám, pohlavním hormonům a dále k polyglandulárním syndromům, na hormonech závislým nádorům či k zajímavostem, jako je endokrinní funkce orgánů, které na první pohled za endokrinní orgány nepovažujeme (srdce nebo gastrointestinální trakt). Jednotlivé kapitoly jsou vyvážené rozsahem, který vesměs odpovídá jejich významu. Abych jen nechválil, možná bych trochu rozšířil rozsah kapitoly o nadledvinách. Ale to je možná jen poznámka z nedostatečné znalosti a nakonec je problematika probírána i v dalších částech knihy.

Významnou přidanou hodnotou Markovy Endokrinologie je mimo jiné i to, že se zabývá nejen nemocnými v dospělém věku, ale speciálním oddílem, věnovaným dětem a adolescentům, respektive jejich endokrinologickým onemocněním. Další zajímavostí je potom endokrinologie, která se zabývá funkcí a onemocněním žláz s vnitřní sekrecí v seniorském věku.

Samostatná kapitola je věnována endokrinologii kritických stavů. Je velmi hezká a zajímavě zpracovaná. V souvislosti s kritickými stavy bych ale možná ocenil i opačný pohled, důležitý pro lékaře na jednotkách intenzivní péče – akutní stavy v endokrinologii. Ty je třeba hledat v jednotlivých kapitolách, což ale v zásadě nevadí.

Kapitoly věnované diagnostickým postupům stejně jako kapitola o léčbě kortikoidy potom jen dokreslují komplexní pohled na předloženou problematiku.

A aby se nezapomnělo na nic, najdeme i kapitoly o fosfokalciovém metabolizmu, o onemocněních skeletu a dalších.

Pořadatelům a hlavním autorům se podařilo vtisknout knize jednotnou koncepci. To jsem již zmiňoval. Dalším, nesmírně významným faktem je to, že do autorského kolektivu zařadili nejen osvědčené stálice a „hvězdy endokrinologického nebe“, ale i mnohé kolegy na počátku jejich kariéry. To má dva aspekty. Jednak to, že bylo těmto mladým lékařům umožněno podílet se na tvorbě tohoto zásadního díla. Druhým pak je to, že se svého úkolu zhostili opravdu se ctí, na výbornou.

Nelze nekomentovat vynikající zpracování celé knihy vydavatelem. Od grafiky, skvěle zpracovaných korektur, kvalitního rejstříku. Na minimu chyb (resp. žádné jsem nenašel) se podílela jistě i autorita dvorního korektora a recenzenta nakladatelství Galén.

Endokrinologii profesorů Marka a Hány a jejich spolupracovníků jistě můžeme doporučit všem endokrinologům a kolegům, kteří se připravují na atestaci s endokrinologie a diabetologie. A co my internisté, případně specialisté z dalších oborů interny? Já sám tuto knihu na sto procent nepotřebuji jen proto, že se na spoustu problémů mohu zeptat autorů při každodenním setkání na klinickém kolektivu. Pro ostatní kolegy ji ale mohu jen doporučit. Ano, někteří sáhnou po některém z dříve publikovaných stručnějších titulů označených „pro praxi“. Kdo chce však získat skutečně komplexní přehled o endo­krinologii, kdo chce vědět, že (skoro) vždy najde odpověď na svůj endokrinologický dotaz, zvolí Markovu Endokrinologii.

prof. MUDr. Richard Češka, CSc., FACP, FEFIM

richard.ceska@vfn.cz

předseda České internistické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně

www.interna-cz.eu

Doručeno do redakce 29. 1. 2018


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#