#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Krátká baterie pro testování fyzické zdatnosti seniorů –  editorial


Autoři: H. Kubešová Matějovská
Působiště autorů: Klinika interní, geriatrie a praktického lékařství Lékařské fakulty MU a FN Brno, pracoviště Bohunice, přednostka prof. MU Dr. Hana Kubešová Matějovská, CSc.
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2013; 59(4): 241
Kategorie: Editorial

Berková M et al. „Krátká baterie pro testování fyzické zdatnosti seniorů“ –  pilotní studie a validizace textu u starších osob v České republice. Vnitř Lék 2013; 59(4): 256– 263.


Funkční zdatnost starších nemocných bude muset být zařazena mezi položky objektivního vyšetřování, a to čím dříve, tím lépe. Důvody jsou nejméně dva –  adekvátní ohodnocení nemocného z hlediska plánování a výběru diagnostických či léčebných postupů s cílem maximálního profitu a minimálního rizika pro daného nemocného, ale také preventivní či profylaktické hledisko, kdy zjištěný pokles funkční zdatnosti může signalizovat somatický či psychický problém v ještě řešitelném a vratném stadiu.

Současná atomizace medicíny skýtá v oblasti péče o multimorbidní starší nemocné mnohdy situace velmi rozporuplné –  od ageizmu či segregace geriatrických nemocných až po nadužívání současných medicínsko- technických možností s evidentní neexistencí zřetelného profitu pro daného nemocného. S přibývající četností starších nemocných léčených pro více chorob se budeme muset ve všech oborech medicíny začít učit uvažovat v dimenzi hlavního cíle péče o geriatrického nemocného –  tedy zachování soběstačnosti a schopnosti setrvat za důstojných podmínek co nejdéle ve vlastním prostředí.

Z pohledu zachování funkční zdatnosti je ovšem nutno hodnotit i generace středního věku, protože celkový zdravotní a funkční stav, se kterým se člověk ocitá na prahu stáří, je ovlivňován desítkami let předcházejících. Ve věku seniorském se řeší v mnoha případech manifestní důsledky léta progredujících latentních nebo neřešených problémů, či nevhodného životního stylu. Zdůrazňování preventivního a funkčního hlediska procesu tzv. úspěšného stárnutí by mělo být jedním z témat průběžně a dlouhodobě propagovaných celopopulačně.

prof. MU Dr. Hana Kubešová Matějovská, CSc.

www.fnbrno.cz

e‑mail: hkubes@med.muni.cz

Doručeno do redakce: 31. 12. 2012


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 4

2013 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#