#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kongres EFIM 2005 očima mladého internisty


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2005; 51(11): 1327
Kategorie: Zprávy z odborných akcí

Ve dnech 31. 8. - 3. 9. se v Paříži uskutečnil 5. kongres Evropské federace interní medicíny (EFIM). Tato organizace, zahrnující v současné době více než 30 000 lékařů ze 30 členských asociací, brzy oslaví 10. výročí svého založení.

Program kongresu byl zaměřen na hlavní medicínské problémy, se kterými se internisté v praxi setkávají. Kromě vyzvaných přednášek shrnujících současný stav vědění v kardiologii, gastroenterologii, revmatologii, diabetologii, geriatrii a infekčním lékařství bylo prezentováno celkem 153 přednášek a 330 posterů informujících o nejnovějších poznatcích v klinickém výzkumu.

Zařazení práce našeho autorského kolektivu Stejskal D, Václavík J, Prošková J, Lačňák B, Ochmanová R a Tůmová G na téma „Cationic propyl gallate aggregation and assessment of recurrent cardiovascular complications: a four year follow up study“ mezi deset vybraných přednášek do Prize selection session pro nás bylo velkým překvapením. Dvouleté výsledky studie byly v roce 2004 publikovány v časopise Vnitřní lékařství. S velkým potěšením bychom chtěli oznámit, že tato práce, přednesená druhým autorem, byla oceněna 1. cenou Evropské federace interní medicíny a autoři byli vyzváni k publikaci práce v European Journal of Internal Medicine. Tato skutečnost je nepochybným důkazem, že i na malém pracovišti, jakým Interní oddělení a Oddělení laboratorní medicíny Nemocnice Šternberk je, může probíhat výzkum na evropské úrovni. Věříme, že na práce kolektivů z malých nemocnic již v budoucnosti nebude pohlíženo s despektem, jak tomu dosud často bývalo.

V průběhu kongresu proběhlo i setkání „mladých internistů“. Byly diskutovány budoucí role internisty ve stále více se specializujícím světě nejrůznějších podoborů. V každé z evropských zemí je poněkud odlišný systém postgraduálního vzdělávání internistů, které trvá různě dlouho a při atestacích je vyžadován různý stupeň znalostí a klinických kompetencí. V blízké budoucnosti bude zřejmě ustanovena evropská zkouška z interní medicíny (European Diploma in Internal Medicine), která bude mít celoevropskou platnost a bude vytvářena a garantována britskou Royal College of Physicians. Její složení bude dobrovolné a absolvent zkoušky bude moci vykonávat profesi internisty ve všech zemích Evropské unie.

Společně s mladými kolegy z ostatních evropských zemí se nám v průběhu následných neformálních setkání podařilo formulovat základní myšlenky nově vznikající „Young Internists Working Group“ v rámci EFIM. Hlavními cíli této pracovní skupiny bude vytvoření evropské sítě mladých internistů, v jejímž rámci bude usnadněna kooperace, výměna myšlenek a zkušeností. Bude usilovat o rozšíření nejrůznějších výměnných programů a stáží a v neposlední řadě o podporu klinického výzkumu.

Závěrem bych chtěl poděkovat Nadaci Galena a společnosti Solvay Pharma za finanční podporu účasti na kongresu.

MUDr. Jan Václavík

Interní oddělení Nemocnice Šternberk

www.nemstbk.cz

e-mail: vaclavik.j@centrum.cz

Doručeno do redakce: 21. 9. 2005


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 11

2005 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#