#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodník


Autoři: D. Pacík
Vyšlo v časopise: Urol List 2011; 9(3): 6

Vážené kolegyně a kolegové,

neobyčejně krásný podzim s sebou termínově přináší výroční konferenci ČUS a také nové číslo Urologických listů, které bude tentokrát zaměřeno především na karcinom močového měchýře, souvislosti s jeho léčbou a dysfunkce dolních močových cest.

Na možnosti neinvazivní diagnostiky a monitorování nádorů močového měchýře se ve svém přehledném článku zaměří dr. V. Vít z Urologické kliniky FN Brno. Možnosti a limitace chirurgické léčby superficiálních nádorů močového měchýře zhodnotí dr. G. Varga a indikace i limitace adjuvantní instilační léčby rovněž u neinvazivních nádorů močového měchýře pokrývá příspěvek dr. K. Karmašové, oba autoři rovněž z Urologické kliniky FN Brno.

Prof. A. Stenzel z Tuebingenu pro čtenáře přehledně shrnuje vývoj i současný stav možností vytvoření ortotopické náhrady močového měchýře po jeho kompletním odstranění. Doc. J. Bedke ze stejného pracoviště se zaměří na nejnovější možné alternativy méně invazivní léčby neinvazivního karcinomu močového měchýře s cílem zachovat močový měchýř, ale i na novinky v systémové léčbě invazivního nádoru v neadjuvantním i adjuvantním režimu. Prim. J. Katolická toto téma dále doplní a rozvine zejména s ohledem na možnosti léčby neradostného pokročilého metastatického stadia karcinomu močového měchýře.

I když je střevní segment stále nejvhodnějším materiálem pro náhradu a rekonstrukci močových cest, nikdo nepochybuje, že to stále není materiál ideální ani že jeho použití není bez následků na lidský organizmus. Nejlépe jsou tyto změny sledovatelné a hodnotitelné u skupiny pacientů, kteří přežívají nejdéle – tedy u dětí. Článek P. J. Kokorowského a J. C. Routha z Bostonu přináší přehled především změn metabolických a těch nejzávažnějších ve smyslu maligní transformace střevního epitelu, který se dostává do trvalého kontaktu s močí.

W. Mahfouz a J. Corcos z Montrealu přináší dnešní pohled na možné užití botulotoxinu tam, kde zatím běžně používán není – u pacientů s dysfunkcí močových cest vyvolanou roztroušenou sklerózou. Jistě se zde otevírá další možná cesta a terapeutická alternativa. U nás máme zatím problém s jejich schválením plátci zdravotní péče v těch zatím standardních urologických indikacích.

Komentáře ze zahraničních periodik na toto téma, stejně jako poslední EAU Guidelines na téma diagnostiky, léčby i sledování jak neinvazivního, tak invazivního a pokročilého karcinom močového měchýře, doplňují a uzavírají toto číslo.

S přáním co nejdelšího „babího léta“

Dalibor Pacík


Štítky
Dětská urologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Urologické listy

Číslo 3

2011 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#