#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodník


Vyšlo v časopise: Urol List 2008; 6(2): 4

Vážené kolegyně a kolegové,

letní číslo Urologických listů je na stole, a tak zbývá jen dát ho do tašky a vzhůru na dovolenou.

Téma tohoto čísla je věnováno především nádorům močového měchýře. Věřím, že po jeho přečtení získáme všichni docela slušný aktuální přehled o této problematice. Jistě také (a především) proto, že ti, kteří do tohoto čísla přispěli, mají k dané problematice kva­lifikovaně co říci. Problematice povrchových nádorů se ve třech příspěvcích věnuje převážně profesor Witjes z Nijmegenu, a to jak z pohledu techniky transuretrální resekce a indikace jejího opakovaného provádění, tak z pohledu selhání léčby instilacemi BCG vakcíny a zkušeností z tohoto západoevropského regionu. Vedoucí onkourologické poradny Urologické kliniky FN Brno doktor Vít se dále zamýšlí nad indikacemi instilační intravezikální adjuvantní léčby u povrchových nádorů a tím, co dělat, když tato léčba selže.

Docent Babjuk z Urologické kliniky VFN v Praze upřesňuje celistvý pohled jak na dnešní význam, tak na rozsah prováděné lymfadenektomie u těchto nádorů. článek docenta Zachovala přináší optimistické informace o tom, že dnes lze bez ohrožení onkolo­gické bezpečnosti u řady správně indikovaných pacientů po cystektomii ušetřit i sexuální funkce (především erekci). Profesor Nieh z Emory University v Atlantě (do Urologických listů přispěl již v loňském roce článkem na téma nádorů ledvin) se pokusí shrnout kom­plikace, se kterými se při/po cystektomii i derivaci moči můžeme setkat, a jak jim případně předcházet.

Již zmíněná derivace moči je samozřejmě neoddělitelnou součástí cystektomie a docent Jarolím systematicky rozdělil jejich možnosti, indikace a úskalí. Jaká byla minulost, ale je i současnost jedné z nejčastěji prováděných kontinentních heterotopických derivací nám vysoce kvalifikovaně a detailně popsal profesor Rowland. Jeho popis je o to kvalifikovanější, že je sám autorem této široce rozšířené derivační metody. Na tomto místě nemohu nevzpomenout na edukační postgraduální akci s tématy Močová derivace a Laparoskopie v urologii, uspořádanou pro české i slovenské urology Urologickou klinikou FN Brno v roce 1994 v Brně, které se tento významný americký urolog také zúčastnil. Už nyní vám všem mohu slíbit, že k problematice ortotopické močové derivace (která přesáhla možnosti rozsahu tohoto čísla), se v blízké budoucnosti ještě vrátíme.

Číslo doplní oblíbené komentáře článků ze současné urologické literatury kolektivu autorů pod vedením Johna Fitzpatricka a pohled na významné urologické akce poslední doby (kongresy EAU, AUA a 8. jarní urologické sympozium), jak je viděli účastníci z brněnské urologické kliniky.

Nakonec, ale nikoliv v poslední řadě to bude tradiční český překlad EAU Guidelines na téma povrchových karcinomů močového měchýře a neurogenních dysfunkcí dolních močových cest (představující dluh z předchozího čísla).

Přeji vám všem příjemnou a relaxační dovolenou a neméně příjemné a užitečné čtení.

Dalibor Pacík


Štítky
Dětská urologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Urologické listy

Číslo 2

2008 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#