#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Urol List 2006; 4(1): 4

Vážené kolegyně a kolegové,

„jarní“ číslo Urologických listů je věnováno andrologické problematice, která se snad i hodí do předvečera nejoptimističtějšího ročního období.

Andrologická problematika je zatím stále mladá a svěží. Společně s ostatními členy redakční rady i autory článků jsme Vám ji nyní chtěli přiblížit nikoliv ze zorného úhlu stále dokola opakovaného a známého, ale ze zorného úhlu poznatků nových nebo alespoň velmi praktických, a proto pro klinickou praxi důležitých. A tak se budete moci dočíst o aktuálních operačních možnostech konverze pohlaví z pera jednoho z mála expertů - urologů, kteří se touto problematikou dnes u nás zabývají, o tom, jak indikovat medikamentózní léčbu erektilní dysfunkce nikoliv u běžných, ale u komplikovaných případů a jaké výsledky zde lze od této léčby očekávat, kdy zase indikovat injekční intrakavernózní léčbu vazo­aktivními látkami, jak je třeba správně léčit priapizmus, co nového víme o Peyronieho chorobě a nejenom co se stárnoucím mužem, ale dozvíte se poměrně velmi unikátní pohledy českého praktického lékaře na mužský hypogonadizmus. A tak i tady vysvitne význam edukace na všech úrovních, v tomto případě edukace, kterou dlužíme našim kolegům praktickým lékařům a kde se každý z nás (i když ne zrovna pedagog svojí profesí) může uplatnit a realizovat.

Vedle článku českého experta na téma významu a role urologa při léčbě infertility, článek zahraničního experta se týká komplexního pohledu na diagnostiku i léčení infertility a napsal ho profesor Larry Lipshultz z Baylor College of Medicine v Houstonu, USA. Je to jeden z předních světových expertů na tomto poli a jeden ze zářných příkladů toho, že v této problematice nemusí urolog hrát „druhé housle“, ale že může pevně třímat ty první. Měl jsem možnost se u něj učit techniky mikrochirurgických operací na tomto poli, a tak jsem osobně poznal jeho suverénní rutinu nejenom v této oblasti, jednu z nejefektivnějších klinických praxí, které jsem kdy viděl, ale i jeho přispění základnímu výzkumu.

To, že urolog i u nás zde může hrát ty „první housle“ a přitom mezioborově koordinovat mnohé a potřebné, nám ukázal „1. mezinárodní andrologický kongres v ČR“. Pod pomyslným „deštníkem i taktovkou“ urologie a urologů se zde setkaly řady specializací a odborností (a tedy i odborníků) od nás i ze zahraničí a odborná vědecká akce vysoké úrovně, s přednáškami jak edukačními, tak původními, byla na světě. Ti, kdo ve Štiříně nebyli, si mohou v tomto čísle alespoň přečíst abstrakta odborných sdělení a třeba přijdou příště, ti, co zde byli, si je možná rádi připomenou. Dík iniciátorům této akce, dr. Sobotkovi a dr. Heráčkovi, je třeba hodně výrazně podtrhnout.

To, co není v poslední řadě, je skutečnost, že se konečně podařilo aktivizovat Andrologickou sekci čUS a že řada našich odborníků bude svoje snahy i zájmy koordinovat především pro benefit našich pacientů. Andrologickou problematikou se sice nezabývá masový počet našich urologů, ale svým významem, a zejména potom narůstajícím počtem pacientů se masovou brzy stane, a tak bude více než žádoucí, aby se do ní zapojoval stále větší počet z nás - urologů a abychom ty „první housle“ drželi nadále i udrželi.

Dalibor Pacík


Štítky
Dětská urologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Urologické listy

Číslo 1

2006 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#