#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přeočkování proti tetanu na traumatologických ambulancích


Revaccination against tetanus at traumatology outpatient clinic

The AIM of the paper is to inform health workers at traumatology outpatient clinics and other health workers about possibility of detection of protective level of antibodies against tetanus by quick diagnostic test.

The INTRODUCTION is dealing with problems connected with care of injured patiens at traumatology outpatient clinics in sense of proper evaluation of tetanus vaccination history.

Tests of quick detection of tetanus antibodies are based on immunochromatographic detection and are supplied by many pharmaceutical companies.

DISCUSSION presents several publications where effectivity of quick diagnostic tests for tetanus antibodies have been verified. At he same time the situation in the Czech Republic is described.

CONCLUSION underlines the need for the introduction of quick diagnostic test for detection of protective level of tetanus antibodies into the routine practice in the Czech Republic.

Keywords:
traumatology, tetanus, vaccination history, quick diagnostic test.


Autoři: Vladimír Janout;  Jana Povová
Působiště autorů: Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví, Lékařská fakulta OU Ostrava (Department of Epidemiology and Public Health, Faculty of Medicine, University of Ostrava)
Vyšlo v časopise: Úraz chir. 21., 2013, č.4

Souhrn

CÍLEM práce je informovat pracovníky traumatologických ambulancí a případně další odborné pracovníky o možnostech vyšetření ochranné hladiny protilátek proti tetanu rychlým diagnostickým testem.

ÚVOD práce rozebírá problémy spojené s ošetřením pacientů s poraněním na traumatologických ambulancích ve smyslu zjišťování vakcinační anamnézy u tetanu.

Testy rychlé detekce protilátek proti tetanu jsou na principu imunochromatografického stanovení a ve světě je nabízí již řada firem.

DISKUZE uvádí řadu publikací, ve kterých byla ověřována efektivita rychlého testu detekce imunity proti tetanu. Současně popisuje stav této problematiky v České republice.

ZÁVĚR zdůrazňuje potřebu zavedení rychlého diagnostického testu na ochrannou hladinu protilátek proti tetanu do praxe v České republice.

Klíčová slova:
traumatologie, tetanus, vakcinační anamnéza, rychlý diagnostický test.

Typ práce:
přehledová.

ÚVOD

Tetanus je závažné infekční onemocnění, které bylo v České republice eliminováno [4], ale riziko této infekce stále trvá, především u nedostatečně očkovaných osob. Proto je třeba například na traumatologických ambulancích, kam přicházejí pacienti s rozsáhlými poraněními, ale i na jiných pracovištích (praktičtí lékaři)  zjišťovat stav očkování proti tetanu, aby bylo možno rozhodnout o případném přeočkování proti tetanu.

Informace o očkování proti tetanu, které pacient může poskytnout, jsou však většinou problematické. Pacient může uvádět, že je řádně očkovaný a přitom není, nebo uvádí, že není, nebo si přesně nevzpomene, ale může mít proti tetanu dobrou imunitu. V prvním případě, když není přeočkován vzniká riziko onemocnění tetanem, ve druhém případě když je přeočkován hrozí riziko hyperimunizace.

Tato záležitost má i své ekonomické parametry, ať už náklady spojené s případným onemocněním tetanem [5] nebo náklady spojené se zbytečnou aplikací očkovací látky a možným vznikem komplikací v důsledku hyperimunizace.

TEST RYCHLÉ DETEKCE IMUNITY PROTI TETANU

V posledním období byla ve světě vyvinuta řada testů k rychlé detekci protilátek proti tetanu. Tyto testy jsou založeny na imunochromatografickém principu, kdy se odebraná krev po vpichu do prstu, nebo jiným způsobem, vloží do jamky na sklíčku, přidá se ředicí roztok a asi za 10 minut je možno odečítat výsledek. Ten je pozitivní, když se v okénku na sklíčku objeví kromě fialového pásku kontrolního pozitivního vzorku také fialový pásek testovaného vzorku pacienta, značící pozitivní výsledek. Ten znamená, že pacient má ochranou hladinu protilátek proti tetanu 0,1 IU/ml nebo více. Krátká doba vyšetření pak umožňuje správné rozhodnutí o přeočkování proti tetanu.

Řada firem má v současné době v nabídce tento test k rychlé diagnostice imunity proti tetanu:

Firma:Název testu:
Zen TechTQS (Tetanos Quick Stick)
InGen BioSciencesTQS (Tetanos Quick Stick)
Nal von mindenNadal Tetanus
BioGen TecnologiesTetanus (Keul-o-test Tetanus)
BiomedicaTETANOTOP optima
Prospect DiagnosticsPROTETANUS

DISKUZE

Test rychlé detekce imunity proti tetanu byl ve světě ověřován na řadě pracovišť. Colombet a spol. [1] ve Francii ověřovala efektivitu TQS ve srovnání s kvantitativním testem ELISA na skupině 988 pacientů z oddělení emergency a zjistila senzitivitu TQS 76,7 % a specificitu 98,0 %.

Stubbe a spol. [7] v Belgii použila vyšetření TQS u 611 pacientů z oddělení emergency a zjistila prevalenci ochranné imunity proti tetanu u 74,1 % pacientů. U 56,9 % pacientů bylo možno se vyvarovat nežádoucímu přeočkování, a tím i snížit cenu za ošetření.

Maria Paulke-Korinek a spol. [6] v Rakousku použila vyšetření TQS pro konzultace u osob před zahraniční cestou. Vyšetřila celkem 100 vzorků a zjistila, že u všech pozitivních TQS testů byly zjištěny ELISA IgG protilátky proti tetanu v hodnotě nad 0,5 IU/ml. Obdobně u všech osob s výsledkem ELISA testu menším než 0,1 IU/ml byl výsledek TQS také negativní.

Cooke [2] ve své práci ze Spojeného království uvádí, že Pro-Tetanus test může pomoci potvrdit ochrannou hladinu protilátek proti tetanu, a tím vyloučit zbytečné přeočkování pacientů. Současně může vyloučit zbytečné podávání hyperimunního imunoglobulinu, a tím omezit klinické a ekonomické důsledky jeho podání.

Hamid Reza Hatamabadi a spol. [3] v Iránu porovnal výsledky vyšetření ELISA testem a TQS u 200 pacientů oddělení emergency. Zjistil 88,1 % senzitivitu a 97,6 % specificitu TQS testu. Pozitivní prediktivní hodnota TQS byla 99,3 % a negativní prediktivní hodnota byla 66,1 %.Také prokázal snížení nákladů na ošetření pacienta, když byl použit TQS.

V České republice se v současné době žádný z rychlých diagnostických testů pro zjištění protilátek proti tetanu nepoužívá. Vzhledem k obdobným nedostatkům při zjišťování stavu očkování proti tetanu na našich pracovištích, bylo by vhodné tuto metodiku v České republice také zpřístupnit. To ovšem vyžaduje nejen zájem nějakého dovozce tohoto testu, ale také schválení Ministerstvem zdravotnictví ČR a ochotu zdravotních pojišťoven toto vyšetření proplácet.

ZÁVĚR

V České republice, stejně jako v dalších zemích, je problém na traumatologických a emergency odděleních při anamnestickém zjišťování očkování proti tetanu u pacientů s poraněním. Mohou vznikat dva druhy pochybení, a to neočkovat pacienta, který udává, že byl řádně očkovaný, a přitom nebyl nebo očkovat pacienta, který udává, že nebyl očkován, nebo si nevzpomene na očkování, ale má dostatečnou ochrannou hladinu protilátek proti tetanu.

Tento problém může odstranit použití kvalitativního rychlého diagnostického testu, který během 10 minut prokáže ochrannou hladinu imunity proti tetanu.

Použití takového testu, který se zatím v České republice nepoužívá, však vyžaduje kromě dovážení testu také schválení Ministerstvem zdravotnictví České republiky a úhradu od zdravotních pojišťoven.

prof. MUDr. Vladimír Janout, CSc.

vladimir.janout@osu.cz

Článek byl recenzován a přijat do tisku v roce 2013. Vzhledem k technickým a organizačním problémům redakce byl tiskem vydán v roce 2014.

Za problémy se redakce autorům omlouvá.

Redakce časopisu Úrazová chirurgie


Zdroje

1. COLOMBET, I., SAGUEZ, C., SANSON-Le PORS, MJ. et al. Diagnosis of tetanus immunization status: multicenter assessment of a rapid biological test. Clin Diagn Lab Immunol. 2005, 12, 1057–1062.

2. COOKE, MW. Are current UK tetanus prophylaxis procedures for wound management optimal? Emerg Med J. 2009, 26, 845–848.

3. HATAMABADI, HR., ABDALVAND, A., SAFARI, S. et al. Tetanus Quick Stick as an applicable and cost-effective test in assessment of immunity status. Am J Emerg Med. 2011, 29, 717–720.

4. JANOUT, V. Descriptive epidemiology of tetanus in the Czech Republic in the period of 1960–1993. Acta Univ Palacki Olomuc Fac Med. 1994,137, 45–47.

5. JANOUT, V., WALTER, G., ŠVANDOVÁ, E. et al. Ekonomické hodnocení mimořádného očkování proti tetanu v ČSR. Cesk Epidemiol Mikrobiol Imunol. 1982, 31, 9–14.

6. PAULKE-KORINEK, M., RENDI-WAGNER, P., KUNDI, M. et al. Pretravel consultation: rapid dipstick test as a decision guidance for the application of tetanus booster vaccinations. J Travel Med. 2008,15, 437–441.

7. STUBBE, M., SWINNEN, R., CRUSIAUX, A. et al. Seroprotection against tetanus in patients attending an emergency department in Belgium and evaluation of a bedside immunotest. Eur J Emerg Med. 2007,14, 14–24.

Štítky
Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Úrazová chirurgie

Číslo 4

2013 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#